دسته بندی نشده, سالمند, سلامتی, نکات

خواب در افراد مسن: بالا رفتن سن چه تأثیری بر روی خواب می­گذارد؟

درمان بی خوابی سالمندان

با بالا رفتن سن تغییرات زیادی در بدن و عادات ما رخ می­دهد، مانند تغییرات در عادات خوابیدن. معمولاً به خواب رفتن در سنین بالا سخت تر می­شود. ممکن است در طول روز احساس خستگی کنید و دائماً نیاز به خواب کوتاه یا به اصطلاح چرت زدن داشته باشید. خواب ناکافی به خصوص در سنین بالاتر از 65 سال خود می­تواند عامل بروز بسیاری از مشکلات در سلامتی باشد. بسیاری از عوامل می­توانند در کیفیت خواب افراد مسن مؤثر باشد.

 

مشکلات خواب در افراد مسن

چه عواملی باعث بروز مشکلات خواب افراد مسن می شود؟

  1. بدن درد و بیماری:

بیماری های مختلف مانند آرتروز، درد مفاصل، دیابت و سایر بیماری های وابسته به بالارفتن سن، می­توانند برای خواب شما ایجاد مشکل کنند. قرص مسکن برای از بین بردن بدن درد، داروهای مناسب بیماری، فیزیوتراپی و در موارد شدیدتر با جراحی می­توان این دردها را از بین برد تا از اثرات آن­ها بر روی خواب جلوگیری کرد.

 

  1. مصرف داروهای مختلف:

با بالا رفتن سن ممکن است بیماری های مختلفی مانند بیماری های قلبی و عروقی، فشارخون، دیابت و….  خود را نشان دهند، که مجبورید برای کنترل آنها از دارو استفاده کنید. استفاده از این داروها می­تواند خواب شما را مختل کند و شما را بیدار نگه دارد. اگر بی خوابی ناشی از مصرف داروها بیشتر از حد تحمل شماست با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت امکان داروهای شما را کم یا قطع کند.

 

  1. یائسگی:

زمانی که در میانسالی پریود شما قطع شده و یائسه می شوید، بدن شما ساخت هورمون های استروژن و پروژسترون را متوقف می­کند. این تغییر باعث گر گرفتی شما می شود و در ادامه با ترشح آدرنالین خواب شما به هم می ریزد. این اتفاق در طول شب می تواند چندین بار اتفاق بیافتد. برای پیشگیری از این اتفاق می توانید با پزشک خود مشورت کرده تا در صورت امکان برای شما داروهای هورمونی تجویز کند.

 

  1. سلامت روان:

با بالا رفتن سن بیماری های روان مانند افسردگی، دوقطبی و… می­توانند خود را نشان دهند. افرادی که به این بیماری ها مبتلا هستند ممکن است مشکلات بی خوابی را بیشتر تجربه کنند. برای کنترل اختلال خواب ناشی از این بیماری ها با پزشک متخصص مشورت کنید تا با تجویز دارو اثرات آن را از بین ببرید یا کنترل کنید.

 

  1. چرت زدن:

شاید توجه کرده باشید که افراد مسن بیشتر از سایر افراد در طول روز چرت می زنند. ولی اگر مشکل بی خوابی دارید بهتر است از چرت زدن در طول روز مخصوصاً بعد از ظهر یا عصر بپرهیزید. زمانی که در طول روز استراحت می­کنید باعث می شود شب به هنگام خواب احساس خستگی نکنید و نتوانید به راحتی بخوابید. در صورت تکرار این روند خواب شما به هم می­ریزد و صبح ها بیدار شدن هم برای شما سخت می­شود.

 

درمان مشکلات خواب در افراد مسن

نکاتی برای بهبود خواب افراد مسن:

تحقیقات نشان می دهد که با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و عادت ها می توان مشکلات بی خوابی در افراد مسن را کنترل کرد. در اینجا به چند نکته برای بهبود کیفیت خواب افراد مسن اشاره می­کنیم:

 

  1. ورزش:

افراد مسنی که به طور مرتب ورزش می کنند زودتر به خواب می روند و بیشتر و بهتر می خوابند. اگر توانایی ورزش کردن دارید یکی از بهترین راه ها برای کنترل خواب ورزش کردن است.

 

  1. اتاق خوابتان را تاریک و خلوت کنید:

چراغ های روشن و نور اضافی می تواند خواب شما را مختل کند. برای راحت تر خوابیدن سعی کنید تمام وسایل اضافه را از اتاق حذف کنید و محیط آن را برای خواب راحت آماده کنید.

 

  1. از مواد غذایی که خواب را به هم می زنند استفاده نکنید:

از مصرف موادی مانند کافئین، الکل، تنباکو و وعده های غذایی سنگین دیر هنگام در اواخر روز خودداری کنید. ترگ سیگار، کاهش مصرف کافئین و خوردن شام حداقل چهار ساعت قبل از خواب می تواند در بهبود کیفیت خواب بسیار مؤثر باشد.

 

  1. یک برنامه روتین برای قبل از خواب ایجاد کنید:

فعالیت هایی را پیدا کنید که به خواب شما کمک می کنند. دوش گرفتن، کتاب خواندن و تماشای تلویزیون می توانند شما را برای یک خواب راحت آماده کنند.

 

چه زمانی برای درمان مشکلات خواب در افراد مسن، نیاز به کمک تخصصی دارید؟

در صورت داشتن مشکلات مداوم در خواب به طوری که بر سلامت شما تأثیر می گذارد و نمی توانید فعالیت های روزانه ی خود را به راحتی انجام دهید، با پزشک خود مشورت کنید و روش مناسب برای بهبود خواب خود را پیدا کنید. اگر شما مراقب سالمندان بیمار هستید، تغییرات خواب آن ها را مرتب زیر نظر داشته باشید.

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *