علت بروز آلزایمر چیست؟
آلزایمر یک بیماری پیش رونده در مغز می باشد که حافظه را به آرامی به زوال می کشاند و ادراک فرد را تحت شعاع قرار می دهد. این بیماری با سرعتی آرام ابتدا بخش هایی از مغز را که به کنترل زبان و حافظه مرتبط می شود را نابود می کند و سپس بخش بیشتری را درگیر می کند. شدت بیماری تا جایی پیش می رود که علائم آن زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد که برخی علت بروز آلزایمر شامل موارد زیر می شود:
-
اختلالات فیزیکی:
اختلال در هماهنگی مغز و حرکات بدن باعث می شود که فرد توانایی حرکت و انجام فعالیت های روزانه را نداشته باشد.
-
اختلالات رفتاری:
رفتارهایی که از فرد سر می زند ممکن است با رفتارهای پیش از این بیماری مطابقت نداشته باشد. همچنین تغییرات خلق و خویی مانند بی انگیزه بودن برای کارهایی که پیش از این به آن علاقه داشته را از خود نشان دهد.
علائم بیماری آلزایمر
آلزایمر بر عملکردهای بخش های مختلف مغز تاثیر می گذارد و علاوه مشکلاتی که در حافظه او دیده می شود؛ علائم دیگری نیز بروز نماید که عبارتند از:
- سردرگمی، توهم و گیجی
- عدم توانایی در تصمیم گیری
- اختلال در تکلم
- عدم توانایی در مراقبت از خود
- اضطراب و تنش
علت بروز آلزایمر
علت اصلی ابتلا به این بیماری تاکنون مشخص نشده است اما عوامل زیر احتمال ابتلا به آن را افزایش می دهد:
- بالا رفتن سن
- ضربه به سر در گذشته
- ژنتیک و سابقه بیماری خانوادگی
- سبک زندگی
- عوارض بیماری های قلبی و عروقی
تشخیص بیماری آلزایمر
برای تشخیص این بیماری باید متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست فرد را با استفاده از ابزارها و روش های متعدد معاینه نماید تا اطمینان حاصل شود که فرد به این بیماری مبتلا است یا خیر. معمولا روش هایی که استفاده می کنند موارد زیر می باشد:
- اسکن مغز با استفاده از سی تی یا توموگرافی کامپیوتری، ام آر آی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، پت یا توموگرافی تابش پوزیترون.
- انجام تست حافظه
- انجام آزمایشات پزشکی مثل آزمایش خون و ادرار
- بررسی سوابق بیماری فرد
- پرسش سوالاتی در حیطه زندگی شخصی
درمان آلزایمر
این بیماری درمان ندارد و داروهایی که توسط پزشکان تجویز می شود. صرفا از سرعت پیشرفت بیماری می کاهد و علائم را کاهش می دهد. داروهایی جدیدی که برای درمان علائم مورد استفاده قرار می گیرد دو نوع بوده که عبارتند از:
- مسدود کننده ممانتین: این دارو بر روی سلول های شبکه ارتباطات مغز تاثیر می گذارد و سرعت پیش روی را کاهش می دهد. عوارض جانبی این دارو یبوست، درد و سرگیجه می باشد.
- کولین استراز: این داروی مهارکننده علائم عصبی را کاهش می دهد تا از بیقراری و افسردگی بیمار جلوگیری کند. این دارو اثر کمی دارد و مهمترین عوارض جانبی آن تهوع، اسهال، اختلال در خواب و بی اشتهایی می باشد. در افرادی که بیماری های قلبی مبتلا هستند عوارض با بلوک قلبی و کاهش ضربان قلب نمایان می شود.
پیشگیری از بیماری آلزایمر
داشتن تعاملات اجتماعی، انجام فعالیت های فیزیکی، خواب کافی، داشتن رژیم غذایی سالم و یادگیری و مطالعه مستمر می تواند از این بیماری و علائم آن پیشگیری کند.