بهداشت

بیماری ALS چیست؟ علائم بیماری ای ال اس و روش درمان آن

بیماری ALS چیست

بیماری ALS یک نوع بیماری در ارتباط با سیستم عصبی است که با درگیری سلول‌های اعصاب در مغز و نخاع موجب تحلیل و عدم کنترل عضلات می‌شود.  تاکنون هنوز علت بیماری als مشخص نشده است، اما در برخی افراد بخاطر مشکلات ژنتیکی رخ می‌دهد. همچنین افراد سروکار با مواد شیمیایی کشاورزی و حلال‌ها در خطر ابتلا به بیماری ای ال اس هستند و برای تشخیص آن باید سیستم عصبی عضلانی بررسی شود.

بیماری als در ایران نیز رواج دارد که ابتلا با ضعف عضلات خودش را نشان می‌دهد، اما کم کم کل بدن را از حرکت باز می‌دارد. کسانی که به درجه ناتوانی در حرکت رسیده‌اند، نیاز به مراقبت جدی دارند و بهتر است با اعزام پرستار در منزل باتجربه روند درمانی آن به خوبی پیش رود یا احتمال بروز خطرات احتمالی به حداقل رسد.

بیماری ALS چیست؟

بیماری ای ال اس مخفف اسکلروز جانبی آمیوتروفیک است که به عنوان یک بیماری عصبی پیشرونده شناخته می‌شود. این مشکل به مرور زمان سلول‌های عصبی  که روی حرکت عضلات کنترل دارند را از پا درمی آورد و فرد مبتلا به آن در سطح پیشرفته، امکان حرکت ماهیچه‌های خود را ندارد. در واقع به مرور زمان نمی‌تواند حرکت کند و اندام‌های خود را تکان دهد. ناگفته نماند، بیماری als روی حافظه و قدرت تفکر بیماری تاثیری نمی‌گذارد و جز بیماری‌های انتقال دهنده به حساب نمی‌آید.

بیماری als در کودکان کمتر رخ می‌دهد و برای اولین بار یک بازیکن معروف بیسبال آمریکایی ظهور یافت. این بیمار در 35 سالگی قرار داشت و بعد از دو سال به خاطر علائم ناگوار از دنیا رفت. بیشتر افراد در سنین 40 الی 70 سالگی با این بیماری روبرو می‌شوند و احتمال درگیری آقایان نسبت به خانم‌ها بیشتر است.

اگر می خواهید با بیماری sma آشنا شوید، دیگر مقالات ما را مطالعه نمایید.

علائم بیماری ای ال اس

برای تشخیص بیماری als نیاز است علائم آن را بدانید. برخی از علائم به حدی  شدت آن‌ها کم است که تشخیصشان به راحتی انجام نمی‌شود. اما از اولین علائم هشدار دهنده می‌توان به پیچ خوردگی عضلات، احساس سفتی، ضعف عضلات و گرفتگی اشاره کرد. افراد مبتلا به als ممکن است با مشکلات گفتاری روبرو شوند و یا توانایی برای جویدن یا قورت دادن غذا ندارد.

در موارد زیر با دیگر علائم آشنا می‌شوید تا دقیقاً بدانید بیماری ALS چیه و چه مشکلاتی را به همراه دارد:

  • تغییر حالت راه رفتن
  • کاهش توانایی در راه رفتن
  • خندیدن یا گریه کردن بدون ارادی و ناگهانی
  • مشکل در تنفس و بلعیدن
  • کاهش توانایی در صحبت کردن
  • احساس ضعف و تحلیل ماهیچه‌ها
  • ضعف دست‌ها و پاها و بدتر شدن وضعیت آن‌ها

به علت آنکه فرد مبتلا به بیماری ای ال اس نیاز به یک پرستار حرفه ای دارد، می توانید ما مرکز خدمات پرستاری ناجی در ارتباط باشید. همچنین برای استعلام قیمت پرستار شبانه روزی در تهران با کارشناسان ما در هر ساعت از شبانه روز در ارتباط باشید.

بیماری ای ال اس چگونه تشخیص داده می شود؟

هیچ آزمایشی برای تشخیص بیماری ای ال اس وجود ندارد. تنها پزشکان با بررسی علائم و حذف گزینه‌های احتمالی می‌توانند آن را تایید کنند. تنها برخی آزمایش‌ها مانند اسکن MRI، آزمایش خون و … و بررسی‌های لازم توسط عصب شناس برای تشخیص دقیق‌تر کمک کننده هستند. هنوز هم علت بیماری ای ال اس نامشخص است، اما برخی عوامل ژنتیکی می‌تواند در بروز آن مؤثر باشد.

چه کسانی به ALS مبتلا می‌شوند؟

بیماری ای ال اس چگونه تشخیص داده می_شود؟

عوامل مختلفی ممکن است خطر ابتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) را افزایش دهند:

1. وراثت:

حدود ۵ تا ۱۰ درصد موارد ALS به صورت خانوادگی رخ می‌دهد و فرد بیماری را از والدین خود به ارث می‌برد. در این نوع، هر فرزند ۵۰ درصد شانس ابتلا به بیماری را دارد.

2. سن:

با افزایش سن، احتمال ابتلا به ALS بیشتر می‌شود. این بیماری معمولاً در سنین بین ۴۰ تا ۶۵ سالگی شایع‌تر است.

3. جنسیت:

پیش از ۶۵ سالگی، مردان کمی بیشتر از زنان در معرض خطر ابتلا به ALS قرار دارند. با این حال، پس از ۷۰ سالگی این تفاوت جنسیتی کاهش می‌یابد.

4. ژنتیک:

مطالعات نشان داده‌اند که شباهت‌هایی بین تغییرات ژنتیکی در موارد ALS خانوادگی و برخی موارد ALS غیروراثی وجود دارد. این تغییرات ژنتیکی ممکن است فرد را مستعد ابتلا به بیماری کند.

5. عوامل محیطی:

چندین عامل محیطی نیز ممکن است در بروز ALS نقش داشته باشند:

  • سیگار کشیدن: به عنوان مهم‌ترین عامل محیطی شناخته شده برای ALS، خطر آن به خصوص برای زنان پس از یائسگی بیشتر است.
  • قرار گرفتن در معرض سموم: برخی تحقیقات حاکی از ارتباط بین قرار گرفتن در معرض مواد سمی مانند سرب (در محیط خانه یا کار) و افزایش خطر ابتلا به ALS هستند، اگرچه هنوز یک ماده سمی خاص به عنوان عامل اصلی مشخص نشده است.
  • خدمت سربازی: آمارها نشان می‌دهند که سربازان سابق بیشتر در معرض خطر ابتلا به ALS قرار دارند. دلیل دقیق این ارتباط مشخص نیست، اما ممکن است به دلیل قرار گرفتن در معرض فلزات، مواد شیمیایی، آسیب‌ها یا عفونت‌های ویروسی در دوران خدمت باشد.

گروه بندی بیماری ALS

با وجود اینکه علت دقیق ALS هنوز ناشناخته است و پیش‌بینی سیر بیماری در افراد مختلف دشوار است، پزشکان بر اساس علائم و نورون‌های حرکتی درگیر، دسته‌بندی‌هایی برای این بیماری ارائه کرده‌اند:

1. ALS کلاسیک:

این شایع‌ترین نوع ALS است که حدود دو سوم مبتلایان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. مشخصه اصلی آن از بین رفتن تدریجی هر دو نورون حرکتی فوقانی و تحتانی است.

2. اسکلروز جانبی اولیه (PLS):

در این نوع نادر از بیماری نورون حرکتی، تنها نورون‌های حرکتی فوقانی درگیر می‌شوند. تشخیص PLS معمولاً زمانی قطعی می‌شود که پس از گذشت حداقل دو سال، شواهدی از درگیری نورون‌های حرکتی تحتانی مشاهده نشود.

3. فلج بولبر پیش‌رونده (PBP):

این نوع حدود ۲۵ درصد موارد ALS را شامل می‌شود. مشخصه آن ضعف و از بین رفتن نورون‌های حرکتی تحتانی در ناحیه بولبر (مغز، ساقه مغز و نخاع بالایی) است که منجر به مشکلاتی در صحبت کردن، جویدن و بلع می‌گردد.

4. آتروفی عضلانی پیش‌رونده (PMA):

در این بیماری نورون حرکتی، تنها نورون‌های حرکتی تحتانی به تدریج از بین می‌روند. اگر پس از حداقل دو سال، نورون‌های حرکتی فوقانی تحت تأثیر قرار نگیرند، بیماری به عنوان PMA طبقه‌بندی می‌شود.

5. ALS خانوادگی:

این نوع ALS زمانی تشخیص داده می‌شود که بیش از یک عضو در یک خانواده به این بیماری مبتلا باشند. ALS خانوادگی ۵ تا ۱۰ درصد کل موارد ALS را در ایالات متحده تشکیل می‌دهد.

درمان قطعی بیماری als

پیشگیری از بیماری ای ال اس

هیچ راهکاری به عنوان درمان بیماری ای ال اس شناخته نشده، تنها با مصرف برخی داروها می‌توان علائم بیماری را بهبود بخشید. همچنین با مصرف داروهای مؤثر طول عمر بیمران ای ال اس افزایش می‌یابد. برای مثال، اگر سالمندی دارید که به این بیماری مبتلا است، داروهای مسکن موجب کاهش دردها و گرفتگی‌های عضلانی می‌شود و با استخدام پرستار سالمند در منزل، فرد مبتلا زندگی راحت‌تری را تجربه می‌کند. زیر پرستار باتجربه در انجام کارهای روزانه کمک حال سالمند است و با تنظیم برنامه دقیق نیازهای بیمار را برآورده می‌کند. علاوه براین، درصورتی که ریه بیماری als دچار مشکل شده باشد، با تهیه ابزارهای تنفسی، بیمار را در شرایط بهتر و ایمن نگه می‌دارد.

برای این متوجه شوید آیا بیماری ای ال اس کشنده است یا خیر، روش‌های ترمیمی پیشنهادی زیر را بررسی کنید:

1. درمان توانبخشی:

شروع درمان توانبخشی در خانه از کاهش حرکت عضلات و تشدید علائم پیشگیر می‌کند. با انجام برخی تمرینات دامنه حرکتی به حداکثر می‌رسد و به کمک وسایل کمکی فرد بیمار حس آزادی و استقلال پیدا می‌کند. همچنین از احساس درد و خستگی در اندام‌ها با اسپلینت ها و ارتزها رهایی می‌یابد.

2. تقویت روحیه:

از دیگر اقدامات درمانی بیماری als می‌توان به بهبود روحیه و ایجاد انگیزه در فرد مبتلا اشاره کرد. با حمایت‌های عاطفی از سوی دوستان و خانواده و هم صحبتی با مشاورین حرفه‌ای تاثیر فوق العاده ای روند درمان بیمار می‌گذارد و احوالات درونی او را ترمیم می‌کند.

3. فیزیوتراپی:

در پاسخ به سؤال بیماری ای ال اس درمان دارد باید بگوییم هیچ روش قطعی برای آن روی کار نیامده است. اما متخصص فیزیوتراپی با پیشنهاد برخی حرکات و تمرین‌ها درد بیماری را تسکین می‌بخشد و موجب ارتقا توانایی و تحرک بدنی می‌شود. افراد مبتلا به ای ال اس خفیف با انجام آن دامنه حرکتی بهتری را تجربه می‌کنند و عملکرد عضلاتشان ترمیم می‌شود. یکی از خدمات حرفه ای مرکز پرستاری ناجی فیزیوتراپ در منزل است.

پیشگیری از بیماری ای ال اس

اگرچه بیماری ای ال اس ارثی است و تنها درصد محدودی از افراد دارا مشکلات ژنتیکی با این بیماری روبرو می‌شود، اما نیاز است به محض مواجه شدن با ضعف عضلات خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید. اگر احساس ناتوانی در حرکت دادن و کنترل عضلات خود را از دست داده‌اید باید علائم و شرایط سیستمتان به طور دقیق بررسی شود. مخصوصاً مواقعی که در گفتار، تنفس و بلعیدن نیز با سختی روبرو هستید.

اگر سالمندی به بیماری ای ال اس دچار بود و نیاز به پرستار سالمند ویلچری داشتید، با کارشناس ما از طریق شماره های درج شده در سایت در ارتباط باشید تا در سریع ترین زمان بهترین نیرو برای شما اعزام شود.

طول عمر بیماران ای ال اس چقدر است؟

برخی از امار ها نشان می دهد که فرد پس از متوجه شدن بیماری، 5 الی 10 سال به زندگی ادامه می دهد. بیشتر مبتلایان به بیماری ای ال ای به دلیل درگیر شدن ریه و مشکلات تنفسی جان خود را از دست می دهند.

اعزام پرستار برای نگهداری از بیمار als با ناجی

بیماری als بر عضلاتی که توانایی حرکت، بلعیدن و تنفس را فراهم می‌سازند، تاثیرگذار است و احساس ناامیدی و یاس را در دل فرد مبتلا ایجاد می‌کند. در حالی که پیروی از روند درمانی و تحت نظر بودن بیمار بسیار مهم است و می‌تواند مشکلات اساسی و علائم آزاردهنده را رفع کند. حال اگر فرصت کافی برای مراقبت‌های روزانه فرد مبتلا به بیماری ای ال اس ندارید، با استخدام پرستار از مرکز ناجی نگرانی‌هایتان را رفع می‌کنید.

شرکت پرستاری ناجی با تمرکز بر تجربه و دانش به روز بهترین پرستاران را در اختیارتان قرار می‌دهد و بعد از برقراری تماس و جلب رضایت شما، اعزام پرستار سالمند و بیمار انجام می‌شود. کافی است شرایط سالمند را با مشاورین تخصصی ناجی درمیان بگذارید و وظایف پرستار را شرح دهید. مشاورین نیز بهترین پیشنهادات را ارائه می‌دهند و سعی دارند نیازهایتان را برآورده سازند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *