بهداشت

دلایل سرگیجه در سالمندان چیست و چگونه درمان می شود؟

دلایل سرگیجه در سالمندان به بیماری‌ها و عوامل مختلف مانند کاهش جریان خون به مغز، تغییرات فشار خون و … بستگی دارد. قرار گرفتن در موقعیت‌های مختلف و دچار شدن به بیماری‌هایی همچون دیابت، مشکلات قلبی می‌توان به سرگیجه دچار شود. برخی سالمندان نیز به خاطر تضعیف عضلات توانایی حفظ تعادل بدن را از دست می‌دهند و احساس سرگیجه بهشان دست می‌دهد.

پس برای درمان سرگیجه در سالمندان ابتدا باید علت‌های اصلی آن جویا باشید. سپس برای رفع مشکلات زمینه‌ای، احتمال سرگیجه و عدم تعادل در فرد سالمند را کاهش دهیم.

6 تا از مهم ترین دلایل سرگیجه در سالمندان

سرگیجه در سالمندان دلایل مختلفی را پوشش می‌دهد. بیش از نیمی از افراد مسن با مشکل ناتوانی و عدم تعادل دست و پنجه نرم می‌کنند و رایج‌ترین علت سرگیجه در آن‌ها می‌تواند به موارد زیر خلاصه شود:

88469036 پرستار سالمند بنر

1. بروز حملات خوش خیم:

یکی از رایج‌ترین علل سرگیجه ناگهانی سالمندان، جداشدن بلورهای کربنات کلسیم از غشای ژلاتینی در ناحیه اندام اتولیتیک گوش داخلی است. با آزاد شدن این کریستال‌های شناور، سلول‌های مژک‌دار درون کانال نیم‌دایره به‌صورت ناخودآگاه تحریک شده و باعث ایجاد حس سرگیجه و سردرگمی شدید می‌شوند. در چنین شرایطی، خدمات پرستاری در منزل می‌تواند نقش حیاتی در تشخیص به‌موقع و مدیریت این عارضه ایفا کند.

2. آسیب دیدگی ستون فقرات:

یکی جواب‌های شایع در مقابل سؤال علت سرگیجه در سالمندان چیست، آسیب دیدگی ستون فقرات است. این اتفاق میان افراد مسن بسیار دیده می‌شود، مخصوصاً افراد که دچار آرتروز شدید گردن هستند و پیام‌های ناحیه سر به طور اشتباه ارسال می‌شود.

3. عدم تنظیم فشار خون:

افراد سالمند ممکن است با افت فشار خون روبرو شود و در پی آن انواع سرگیجه‌ها برای چند ثانیه احساس می‌شود.

4. مصرف برخی داروها:

از دیگر دلایل سرگیجه در سالمندان می‌توان به مصرف برخی داروها و اثرات جانبی آن‌ها اشاره کرد. مصرف داروهایی مانند مهارکننده‌های ACE، مسدودکننده‌های کانال کلسیم و مسدودکننده‌های بتا می‌تواند این عارضه را به دنبال داشته باشد.

5. اضطراب مداوم:

اضطراب و تنش‌های روزانه در افراد سالمند موجب عدم تعادل بدن می‌شود و احتمال زمین خوردن یا احساس سرگیجه را افزایش می‌دهد.

6. تغییرات هورمونی در خانم‌ها:

یکی از دلایل سرگیجه در خانم‌های سالمند، تغییرات هورمونی است. با کاهش سطح استروژن بعد از دوران یائسگی، سیستم عصبی دچار اختلال می‌شود و درصد جریان خون به مغز و دیگر نواحی پایین می‌آید. این عارضه می‌تواند منجر به احساس سرگیجه در خانم‌ها شود و دیگر عواملی مانند کمبود ویتامین‌ها و کم خونی آن را تشدید کند.

علت سرگیجه و بی حالی سالمندان

سرگیجه در سالمندان از چیست؟ حس سرگیجه گاهی اوقات با دیگر نشانه‌ها مانند بی حالی و حالت تهوع همراه است و علت می‌تواند بیماری‌های زمینه‌ای باشد. برخی بیماری‌ها مانند اختلالات گوش داخلی موجب از دست رفتن تعادل بدن می‌شود و افت فشار خون ارتواستاتیک نیز با سرگیجه و حالت تهوع در سالمندان همراه است.

از دیگر بیماری‌های مؤثر می‌توان به مشکلات قلبی مانند آریتمی یا نارسایی قلبی اشاره کرد که در روند جریان خون به مغز اختلال ایجاد می‌کند. مشکلات گوارشی نیز مانند ریفلاکس معده با این نشانه‌ها همراه است.

سرگیجه و کمبود مواد مغذی در بدن افراد سالخورده

سرگیجه در سالمندان می‌تواند ناشی از کمبودهای تغذیه‌ای باشد، موضوعی که باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشد. با افزایش سن، متابولیسم بدن تغییر می‌کند و سبک زندگی سالمندان نیز دگرگون می‌شود، گاهی باعث بی‌توجهی آن‌ها به تغذیه مناسب می‌شود. در این شرایط، نگهدار بیمار نقش کلیدی در تأمین مواد مغذی ضروری و پیشگیری از سرگیجه دارد.

کمبود ویتامین‌هایی مانند B12, B6, D و C می‌تواند باعث سرگیجه در سالمندان شود. علاوه بر این، سایر مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم و منیزیم نیز تأثیر مستقیمی بر تعادل فشار خون و عملکرد سیستم عصبی دارند. برای مثال، کمبود پتاسیم می‌تواند منجر به افت فشار خون و سرگیجه شود، درحالی که کمبود کلسیم و منیزیم باعث ضعف عضلانی و خستگی می‌گردد. با نظارت بر رژیم غذایی و مکمل‌های مورد نیاز، می‌تواند از این مشکلات جلوگیری کند.

 درمان سرگیجه در سالمندان

درمان سرگیجه تاحدودی به علت آن بستگی دارد. اما برخی راهکارها موجب کاهش سرگیجه و اثرات آن می‌شود. یکی از روش‌های رایج برای حل مشکل سرگیجه در سالمندان، توان بخشی دهلیزی است. این روش درمانی بر پایه تمرینات حرکتی باعث کاهش علائم می‌شود و سالمند توانایی خود را برای حفظ تعادل بدست می‌آورد.

در واقع درمان به سبک VRT به بیمارانی که با مشکل در ستون فقرات روبرو هستند یا از حمله خوش خیم ناحیه سر رنج می‌برند، پیشنهاد می‌شود. ترکیب آن با درمان‌های دستی، نور لیزر، طب سوزنی و تحریک الکتریکی می‌تواند اثربخش‌تر باشد.

پیشگیری از بروز سرگیجه در افراد مسن

برای حل مشکل سرگیجه و پیشگیری از بروز آن برخی راهکارها توصیه می‌شود. به طور کلی، تکرار این نکات می‌تواند احتمال سرگیجه را به حداقل رساند و سالمند در وضعیت بهتری قرار گیرد:

مصرف وعده‌های مقوی مانند لبنیات، سبزیجات، پروتئین‌ها و …

  • نوشیدن آب زیاد
  • داشتن تحرک کافی
  • پرهیز از الکل
  • پرهیز از کافئین، نوشابه و مواد مضر
  • استراحت به موقع و کافی

انجام حرکت‌های یوگا و مدیتیشن می‌تواند استرس و نگرانی را از سالمند دور نگهدارد و حرکت‌های اصلاحی ورزشی تاثیر فوق العاده ای روی حفظ تعادل دارد. با این حال، اگر سالمند احساس سرگیجه را تجربه می‌کند، از او بخواهید برای چند ثانیه بنشیند و به یک نقطه خیره شود. نوشیدن آب کافی احساس تهوع و سردرگمی را از او دور خواهد کرد.

اعزام پرستار سالمند از مرکز معتبر ناجی

اگر دلایل سرگیجه در سالمندان بیماری زمینه‌ای است و باید به طور جدی درمان شود، بهتر است مراقبت‌های روزانه آن‌ها را جدی بگیرید. مراقبت و نگهداری از سالمندان به توجه کافی نیاز دارد؛ مخصوصاً سالمندانی که به نمی‌توانند بدن خود را در حالت ایده آل نگه دارند و احتمال زمین خوردن آن‌ها بالا است. در این شرایط استخدام پرستار سالمند در منزل بهترین راهکار است. پرستار با تجربه و دارای توانایی بالا، از سالمند شما به خوبی مراقبت می‌کند و نسبت به علائم روحی و سلامتی او توجه کافی دارد. همچنین برای جابجایی و راه رفتن به سالمند کمک می‌کند و شرایط محیطی را کاملاً ایمن نگه می‌دارد.

برای اعزام پرستار می‌توانید با مرکز ناجی تماس بگیرید و شرایط سالمند خود را بازگو کنید. مرکز حرفه‌ای ناجی براساس نیازهای شما بهترین پرسنل خود را اعزام می‌کند و پاسخگو 24 ساعته عزیزان است.

88469036 پرستار سالمند بنر

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *