بهداشت

علت خشکی چشم سالمندان چیست؟ چه راهکارهای وجود دارد؟

خشکی چشم سالمندان

خشکی چشم سالمندان یکی از بیماری‌های رایج است که می‌تواند آسیب‌های جبران ناپذیری مانند زخم قرنیه، کاهش بینایی و … به همراه داشته باشد. بر اثر افزایش سن، احتمال تولید اشک در چشم‌ها کاهش پیدا می‌کند و چشم‌ها توانایی تولید اشک را از دست می‌دهند. این عارضه نشانه‌های متعددی مانند حس ناراحتی، مشکلات بینایی و تحریک چشم را به دنبال دارد و بهتر است هر چه سریع‌تر درمان شود.

در این مطلب به بررسی علت خشکی چشم در سالمندان و عوارض ناشی از آن می‌پردازیم. همچنین راهکارهای درمانی و پیشگیری از بروز خشکی چشم و مراقب سالمند را با یکدیگر بررسی می‌کنیم.

6 تا از اصلی ترین علت خشکی چشم در سالمندان

خشکی چشم به حالتی گفته می‌شود که چشم‌ها شرایط کافی برای تولید اشک را ندارند و یا به خوبی نمی‌توانند اشک تولید کنند. این مشکل با کمی ناراحتی و کاهش بینایی همراه است و می‌تواند علت‌های مختلفی به همراه داشته باشد. در موارد زیر به رایج‌ترین دلایل خشکی چشم در سالمندان اشاره می‌کنیم:

1. افزایش سن:

یکی از تغییراتی که در چشم‌ها در دوران پیری رخ می‌دهد، کاهش احتمال تولید اشک است.

2. مصرف برخی داروها:

مصرف داروهایی مانند ضدافسردگی، داروهای فشار خون و انتی هیستامین‌ها در تولید اشک اثرگذار هستند.

88469036 پرستار سالمند بنر

3. بروز بیماری:

بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، اختلالات تیروئید، آرتریت روماتوئید و … منجر به خشکی چشم می‌شود.

4. زدن لنزهای تماسی:

ماندن لنزهای تماسی برای مدت طولانی موجب خشکی چشم می‌شود.

5. تغییرات هورمونی:

با بالا رفتن سن، تولید برخی هورمون‌ها با اختلال روبرو می‌شود. مخصوصاً خانم‌هایی که وارد دوره یائسگی شده‌اند و بخاطر جابجایی سطح هورمونی، به خشکی چشم دچار هستند.

6. عوامل محیطی:

یکی از اصلی‌ترین علت خشکی چشم در سالمندان، شرایط محیطی است. وجود برخی دستگاه‌های گرمایشی و تهویه مناسب، درصد مایعات درون چشم را کاهش می‌دهد و باعث افزایش خشکی چشم می‌شود.

نشانه‌ های خشکی چشم در سالمندان

در کنار بررسی علت خشکی چشم سالمندان، خوب است با نشانه‌های رخ دادن آن آشنا شوید:

  • احساس سوزش
  • درد و خراشیده شدن چشم‌ها
  • ناتوانی در استفاده از لنزهای تماسی
  • تاری دید
  • حس خستگی چشم‌ها
  • تحریک شدن چشم‌ها و احساس اشک آلود بودن آن
  • قرمزی چشم
  • حساسیت به نور
  • احساس وجود جسم خارجی در چشم‌ها

در مواقعی که با راهکارهای ساده خشکی چشم سالمند درمان نشوید، باید به چشم پزشک باتجربه مراجعه کنید.

درمان خشکی چشم سالمندان، رفع ناراحتی‌ها

اگر کمی در مورد علت و عوارض خشکی چشم در سالمندان تحقیق کنید، درمان آن را کمی جدی می‌گیرید. عدم درمان خشکی چشم می‌تواند عواقب بدی به همراه داشته باشد و بر کیفیت زندگی فردی تاثیر منفی بگذارد. به همین خاطر مراقبت از سالمند بسیار مهم میباشد ، همدم سالمند در منزل می‌تواند به کاهش ناراحتی‌های چشمی و بهبود کیفیت زندگی سالمندان کمک شایانی کند. در لیست زیر راهکار حل مشکل خشکی چشم سالمندان را به شما معرفی کرده‌ایم:

ریختن اشک مصنوعی: با استفاده از قطره چشم می‌توان سطح چشم را مرطوب نگه داشت و ممکن است به توصیه پزشک برای درمان سریع‌تر بتوان از چند قطره مختلف چشمی استفاده کرد.

مصرف داروها: در شرایط حاد، پزشک مصرف برخی داروها مانند لیفیتگراست را تجویز می‌کند. استفاده از داروهای مؤثر موجب تولید راحت‌تر اشک می‌شود و التهابات چشم را درمان می‌کند.

استفاده از پماد و ژل: برخی پماد و ژل‌های چشمی در ساعات شب، چشم‌ها را مرطوب نگه می‌دارد و به خاطر غلیظ بودنشان ممکن است کمی دید را تار کند.

پیروی از سبک زندگی سالم: برخی تغییرات در سبک زندگی می‌تواند در درمان خشکی چشم سالمند کمک کننده باشد. مانند استفاده از دستگاه رطوبت رسان، عدم قرار گرفتن در معرض باد و دود، استراحت دادن به چشم و دوری از صفحه موبایل، تلویزیون و لپ تاپ.

مصرف وعده‌های مقوی: خوردن برخی غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی، گردو، دانه چیا و … اثرات خشکی چشم را بهبود می‌بخشد.

بستن مجاری اشکی: گاهی اوقات به تشخیص پزشک و بررسی علت خشکی چشم سالمندان، بهترین راه درمان را بستن مجاری اشکی می‌داند. این کار از حذف اشک‌ها جلوگیری کرده و درصد رطوبت چشم را بالا می‌برد.

آیا خشکی چشم در سالمندان خطرناک است؟

بسیاری از خانواده‌ها نگران این موضوع هستند که آیا خشکی چشم در سالمندان می‌تواند به اندازه بیماری‌های جدی چشمی مانند ملانوم چشم خطرناک باشد؟ پاسخ به این سوال به عوامل مختلفی بستگی دارد:

شدت عوارض خشکی چشم در سالمندان:

  • در موارد پیشرفته، خشکی چشم می‌تواند لایه محافظ چشم را تخریب کند
  • احتمال ایجاد زخم قرنیه که از عوامل مهم کاهش بینایی است
  • افزایش قابل توجه خطر عفونت‌های چشمی به دلیل ضعیف شدن سیستم دفاعی چشم

وضعیت هشداردهنده:

متأسفانه بسیاری از سالمندان به این مشکل توجه کافی ندارند و از مراجعه به پزشک یا استفاده از خدمات پرستاری خودداری می‌کنند. این در حالی است که خشکی مزمن چشم می‌تواند عوارض جدی ایجاد کند:

  1. آسیب دائمی به سطح قرنیه
  2. ایجاد زخم‌های چشمی که بینایی را تهدید می‌کنند
  3. افزایش مستعد ابتلا به عفونت‌های چشمی خطرناک

شرکت‌ خدمات پرستاری ناجیمی‌توانند با ارائه خدمات تخصصی، از بروز این عوارض جلوگیری کنند. مراقبت‌های منظم و به موقع می‌تواند سلامت چشمی سالمندان را تضمین نماید. خشکی چشم در سالمندان اگرچه در ابتدا ساده به نظر می‌رسد، اما در صورت بی‌توجهی می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری ایجاد کند.

عوارض خشکی چشم در سالمندان

مضرات خشکی چشم سالمندان بسیار جدی است و مستقیماً بر زندگی فردی آن‌ها تاثیر می‌گذارد:

احساس ناراحتی: یکی از مشکلات رایجی ناشی از خشکی چشم‌ها در سالمندان، احساس ناراحتی، خارش، تحریک پذیری و سوزش است. حتی ممکن است موجب قرمزی چشم‌ها شود.

تهدید سلامت کلی: احساس درد و ناراحتی چشم‌ها می‌تواند خطری برای سلامتی کلی سالمند باشد و او را حالات درونی ناگوار مانند افسردگی، عدم خواب کافی و استرس همراه سازد.

افزایش احتمال عفونت چشم: ریختن اشک یکی راه‌های دفاعی چشم در برابر عوامل خارجی است. با کاهش تولید آن، ایجاد التهابات، عفونت‌ها و تکثیر ویروس در چشم افزایش می‌یابد.

پیشگیری از خشکی چشم سالمندان 

اگر می‌خواهید در دوران پیری با خشکی چشم‌ها روبرو نشوید، رعایت چند راهکار زیر می‌تواند تاثیر مفیدی داشته باشد:

  • زندگی در شهرهای مرطوب و خوش آب و هوا
  • استفاده از دستگاه‌های تهویه داخل خانه
  • استفاده کم از مانیتور کامپیوتر و گوشی
  • پیروی از رژیم غذایی مفید حاوی ویتامین A، اسیدهای چرب امگا 3
  • پرهیز از سیگار
  • استراحت دادن به چشم‌ها در طول کار کردن
  • مصرف مداوم مایعات
  • خودداری از مصرف زیاد قهوه
  • پرهیز از غذاهای اسیدی
  • رعایت نکات بهداشتی چشم‌ها

علت خشکی چشم در سالمندان می‌تواند ریشه در عدم توجه کافی در سنین پایین داشته باشد. زمانی که در جوان هستید و چشم‌های سالمی دارید، خوب است نکات مراقبتی را رعایت کنید و نسبت به تغییرات کوچک آن آگاه باشید.

اعزام پرستار سالمند در منزل توسط مرکز ناجی

اگر سالمندی در خانه دارید که با مشکلات چشم و دیگر بیماری‌های زمینه‌ای همراه است، استخدام پرستار در منزل می‌تواند کمی از نگرانی‌های شما بکاهد. حضور پرستار باتجربه باعث می‌شود تمام حواسش به علائم حیاتی سالمند باشد و داروهای مصرفی را به موقع در اختیار او بگذارد. با توجه به رژیم غذایی سالمند نیز کمک می‌کند شرایط جسمی و روحی او بهبود یابد.

مرکز ناجی یکی از معتبرترین مجموعه‌های پرستاری است که توانسته نظر مخاطبین خود را به خوبی جلب کند و در تلاش است خدمات مدرن و پیشرفته‌ای را در اختیار خانواده سالمندان و بیماران قرار دهد. برای کسب اطلاعات دقیق کافی است با مشاورین تخصصی ناجی تماس بگیرید.

88469036 پرستار سالمند بنر

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *