بهداشت

علت بی اختیاری ادرار در سالمندان به همراه درمان خانگی

علت بی اختیاری ادرار در سالمندان

بی اختیاری ادرار در سالمندان یکی از اتفاق رایج است که به دلایل مختلف مانند تضعیف عضلات لگن، مشکلات زمینه و … رخ می‌دهد. اثرات منفی این عارضه می‌تواند کیفیت زندگی را کاهش دهد و سالمند را با مشکلات جسمی و روانی روبرو سازد. خوشبختانه روش‌های متعددی برای درمان و پیشگیری از بی اختیاری ادرار وجود دارد که ابتدا باید علت اصلی مشخص شود.

استخدام پرستاری در منزل تاحدودی از مشکلات ناشی از بی اختیاری ادرار سالمند کاهش می‌دهد و می‌تواند او را به موقع به سمت سرویس بهداشتی همراهی کند. همچنین با انجام مراقبت‌های لازم و دقت به مصرف داروها مانع شدت پیدا کردن بیماری می‌شود.

دلیل بی اختیاری ادرار در سالمندان

بیشتر مواقع اصلی‌ترین علت بی اختیاری ادرار در سالمندان، انسداد راه ادراری بر اثر بزرگ شدن پروستات است. ضعیف شدن عضلات کف لگن نیز می‌تواند روی این موضوع مؤثر باشد. در موارد زیر با دیگر دلایل بی اختیاری آشنا می‌شوید:

  • افتادگی اندام لگن
  • مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار، نوشابه و الکل
  • بیماری‌های ام اس، دیابت و …
  • بیماری‌های جسمی مانند تورم مفاصل
  • مصرف شیرین کننده‌های مصنوعی
  • مصرف دوز بالای ویتامین c
  • مصرف آرام بخش
  • مصرف داروهای شل کننده عضلانی
  • مصرف داروهای فشار خون

اگر سالمند توانایی انجام کارهای شخصی را ندارد و یا با مشکلات زمینه‌ای مانند نارسایی قلبی، تنگی عروق قلب، دیابت و نواقص حاصل از سکته یا آلزایمر دست و پنجه نرم می‌کند، احتمال مواجه شدن با بی اختیاری ادرار را دارد. پس با داشتن یک نیرو مجرب برای نگهداری از سالمند می توانید این امر را تسهیل بخشید.

88469036 پرستار سالمند بنر

تشخیص بی اختیاری ادرار در سالمندان

برای این که متوجه شوید بی اختیاری ادرار در سالمندان از چیست، باید نشانه‌های آن را بررسی کنید. این مشکل به حالتی گفته می‌شود که سالمند ناگهان با اختیار ادرار خود را از دست می‌دهد و با خیس شدن لباس مواجه می‌شود. رخ دادن این مشکل میان سالمندان بسیار رایج است و از هر چند نفر یک نفر با علائم بی اختیاری روبرو است.

به طور کلی، بی اختیاری ادرار سالمندان به شکل‌های مختلفی رخ می‌دهد و هر فردی ممکن است با نشانه‌های متفاوتی از این مشکل همراه باشد:

1. استرسی:

بی اختیاری ادرار به خاطر استرس زمانی اتفاق می‌افتد که فرد با ضعف عضلات مثانه روبرو است و بر اثر سرفه، خندیدن، بلند کردن اجسام، عطسه و … ناگهان با نشت ادرار مواجه می‌شود.

2. عملکردی:

این مورد مربوط به زمانی است که فرد به خاطر مشکلات و بیماری‌های زمینه‌ای مانند روماتیسم، ناتوانی‌ها و … نمی‌تواند سریعاً به دستشویی برود و در شرایط اضطراری ادرار خود را رها می‌کند.

3. فوریتی:

بی اختیاری فوریتی در شرایط اتفاق می‌افتد که سالمند ادرار خود را در مسیر دستشویی رها می‌کند و بخاطر زوال عقل، آلزایمر، عفونت و اختلالات عصبی با این شکل روبرو است.

4. لبریز:

از دیگر انواع بی اختیاری ادرار در سالمند می‌توان به مدل لبریز اشاره کرد. علت اصلی آن، بیماری دیابت است که باعث ضعف شدید عضلات مثانه شده و مسدود شدن مجاری نیز می‌تواند از دیگر دلایل آن باشد.

5. مختلط:

برخی از سالمندان با نوع‌های مختلف بی اختیاری ادرار درگیر هستند و نشانه‌های مختلف آن را مشاهده می‌کنند.

بی اختیاری ادرار در سالمندان نشانه چیست؟

دلیل بی اختیاری ادرار در سالمندان

با افزایش سن و ورود به دوره سالمندی، ممکن است تغییراتی در عملکرد سیستم ادراری ایجاد شود که با علائم خاصی همراه است. در صورت مشاهده این نشانه‌ها، علاوه بر راهکارهای خانگی، مشورت با پزشک برای بررسی و جلوگیری از پیشرفت احتمالی مشکلات ضروری است:

  • کاهش توانایی در نگه داشتن ادرار
  • افزایش فعالیت کلیه‌ها و مثانه در ساعات شب که منجر به شب ادراری می‌شود
  • ضعف در عضلات ناحیه شکم و لگن
  • احساس تخلیه ناقص مثانه پس از ادرار کردن
  • افزایش قابل توجه تعداد دفعات نیاز به دفع ادرار

لازم به ذکر است که نارسایی کلیه در سالمندان نیز می‌تواند یکی از مشکلات مرتبط با سلامت سیستم ادراری در این دوره باشد که نیازمند توجه و پیگیری پزشکی است.

درمان خانگی بی اختیاری ادرار در سالمندان

امروزه راهکارهای متعدد خانگی به عنوان درمان بی اختیاری مطرح می‌شوند. اما قبل از امتحان کردن آن‌ها بهتر است نزد پزشک بروید و از او سؤال بپرسید. پزشک بعد از معاینه و بررسی‌های لازم، تعیین می‌کند چه روش‌هایی برای بهبود وضعیت سالمند بهتر است. در موارد زیر به برخی روش‌های رایج درمان خانگی بی اختیاری ادرار سالمند می‌پردازیم:

  • عضلات کف لگن را تقویت کنید و از حرکات ورزشی مؤثر بر این قسمت غافل نشوید.
  • بهتر است به سراغ ورزش‌های سخت نروید.
  • در طول روز حدود 6 الی 8 لیوان مایعات بنوشید.
  • مثانه را تقویت کنید.
  • تمرینات آرامش بخش انجام دهید.
  • برای تخلیه ادرار هر دو ساعت یک بار به دستشویی بروید.
  • مصرف نوشابه‌های گاز دار و غذاهای دارای ادویه توصیه نمی‌شود.
  • لباس‌های آزاد و راحت تن کنید.
  • از ساعت 8 شب به بعد از مصرف مایعات خودداری کنید.

درمان بی اختیاری ادرار در سالمندان در طب سنتی

درمان بی اختیاری ادرار در سالمندان در طب سنتی

مصرف برخی گیاهان و داروهایی طب سنتی می‌تواند به عنوان موثرترین روش درمانی انتخاب شود. این دسته از گیاهان دارای خواص متعدد مانند ضدالتهاب، تقویت کننده و آرامبخش هستند و موجب کاهش علائم می‌شوند:

زنجیل و دارچین: این ترکیب بر گردش خون و بهبود عضلات بدن مانند ناحیه لگن کارساز است و می‌تواند عفونت‌های مثانه را کاهش دهد.

تخم کتان: تخم کتان حاوی فیبر و اسیدهای چرب امگا 3 است و عملکرد آن عملکرد روده‌ها را تقویت می‌کند.

بابونه و گزنه: خوردن این دمنوش موجب کاهش التهابات می‌شود و از تحریک مثانه پیشگیری می‌کند. همچنین تورم ناحیه مثانه را از بین می‌برد و باعث بهتر بودن جریان ادرار می‌شود.

سرکه سیب: مصرف سرکه سیب بر تقویت سلامت کلی بدن تاثیرگذار است و می‌تواند سموم بدن را از بین ببرد. همچنین سموم بدن را دفع می‌کند و قاتل اصلی عفونت‌های مثانه است.

اگر بیمار شما مرد است و نیاز به پرستار سالمند مرد داشتید می توانید با کارشناسان ما برای اعزام نیرو در ارتباط باشید.

عوارض بی اختیاری ادرار در سالمندان

بی‌اختیاری ادرار در سالمندان می‌تواند عوارض جسمی، روحی و اجتماعی متعددی به دنبال داشته باشد که کیفیت زندگی آن‌ها را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد.

برخی از مهم‌ترین این عوارض عبارتند از:

مشکلات پوستی:

رطوبت مداوم ناشی از نشت ادرار می‌تواند باعث تحریک پوست، قرمزی، بثورات جلدی، عفونت‌های پوستی و حتی زخم بستر در نواحی در تماس با ادرار شود.

عفونت‌های دستگاه ادراری (UTIs):

بی‌اختیاری ادرار خطر ابتلا به عفونت‌های مکرر مجاری ادراری و کلیه را افزایش می‌دهد.

افزایش خطر افتادن و شکستگی:

سالمندانی که برای رسیدن سریع به دستشویی عجله می‌کنند، بیشتر در معرض خطر افتادن و در نتیجه شکستگی‌هایی مانند شکستگی لگن قرار دارند.

انزوای اجتماعی:

احساس شرم و خجالت ناشی از بی‌اختیاری ادرار می‌تواند باعث دوری سالمند از فعالیت‌های اجتماعی، جمع‌های خانوادگی و دوستانه و در نهایت انزوا شود.

مشکلات روحی و روانی:

بی‌اختیاری ادرار می‌تواند منجر به ناراحتی، اضطراب، افسردگی، کاهش اعتماد به نفس و کاهش کیفیت کلی زندگی در سالمندان شود.

اختلال در خواب:

نیاز مکرر به بیدار شدن در شب برای دفع ادرار می‌تواند باعث اختلال در الگوی خواب سالمند و احساس خستگی در طول روز شود.

افزایش بار مراقبتی:

بی‌اختیاری ادرار می‌تواند بار مسئولیت مراقبت از سالمند را برای خانواده و مراقبان افزایش دهد و نیاز به تعویض مکرر پوشک، لباس و ملافه را ایجاد کند.

بستری شدن در بیمارستان:

در برخی موارد، عوارض ناشی از بی‌اختیاری ادرار مانند عفونت‌های شدید یا زمین خوردن می‌تواند منجر به بستری شدن سالمند در بیمارستان شود.

اعزام پرستار برای مراقبت از سالمند دچار بی اختیاری ادرار با مرکز ناجی

سالمند شما به دلیل بی اختیاری ادرار خجالت می‌کشد و ممکن است از هر جمعی دوری کند. برای رفع این مشکل و احساس بهتر سالمند می‌توانید از یک پرستار باتجربه کمک بگیرید. شرکت خدمات پرستاری ناجی با تکیه بر دانش و مهارت‌های به روز بهترین روند درمان بی اختیاری ادرار در سالمندان را پیش می‌برند و سعی می‌کنند با کمی صحبت و همراهی حس بهتری را به آن‌ها انتقال دهند.

در شرایط اضطراری نیز به کمک وسایل پزشکی و بهداشتی مانند پدهای جاذب، لباس‌های مخصوص و … از مشکلات ناشی از بی اختیاری پیشگیری می‌کند.

88469036 پرستار سالمند بنر

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *