بلاگ
علائم و روش درمان بیماری زونا در سالمندان
زونا در سالمندان یکی از عفونتهای دردناک است که بخاطر وجود ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود. این ویروس همان علت اصلی آبله مرغان است که برای همیشه در بدن باقی می ماند و ممکن است در سنین پیری دوباره خودش را نشان دهد. در واقع برخلاف تصور خیلیها، ویروس بعد از بهبودی کامل به صورت خاموش در سیستم عصبی حضور دارد و تقریباً خارج کردن آن از بین غیرممکن است.
افراد مبتلا به آبله مرغان در سنین سالمندی کاملاً در خطر ابتلا به زونا قرار دارند و این بیماری بیشتر میان افراد بالای 50 سال مشاهده میشود. مخصوصاً اگر سیستم ایمنی بدن فرد ضعیف باشد. درمان بیماری زونا در سالمندان با درد و ناراحت شدیدی همراه است و باید مراقبت از سالمند مبتلا به زونا به طور جدی و برنامه ریزی شده پیش رود. برای آشنایی با علائم و علت بروز بیمای زونا در ادامه مطلب همراه ما باشید.
علائم بیماری زونا در سالمندان
اولین نشانه های بیماری زونا در سالمندان احساس سوزش، درد شدید، خارش و گزگز است. معمولاً در یک طرف بدن یا صورت ایجاد میشود و درد ناشی از آن میتواند کم یا زیاد باشد. پس گذشت چند روز، سالمند با جوشهای متعددی روبرو میشود که این جوشها به صورت تاول هستند.
بثورات ناشی از این بیماری به صورت ردیف در سمت چپ یا راست بدن احساس میشود و هر چه سیستم ایمنی بدن ضعیفتر باشد، بثورات بیشتر ایجاد میشود و ممکن است با اثرات آبله مرغان شباهت داشته باشد.
در موارد زیر به دیگر علائم این بیماری در سالمندان اشاره میکنیم:
- درد شکمی
- لرزش
- سردرد
- تب
برای تشخیص زونا سالمند باید نزد پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی سوابق و نشانههای پوستی بروز این بیماری را به تایید میرساند. گاهی اوقات، از بافت پوست نمونه برداری انجام میشود.
علت بیماری زونا در سالمندان
علل بیماری زونا در خانمها و آقایان یکسان است و عوامل متعددی میتواند در بروز آن تاثیرگذار باشد. در موارد زیر به عوامل موثر بر بروز این بیماری اشاره میکنیم:
- افزایش سن
- تضعیف سیستم ایمنی
- داشتن سابقه ابتلا به آبله مرغان در دوران کودکی
- تجربه استرس و اضطراب مداوم
- عدم رعایت برنامه و رژیم غذایی مناسب
- درگیری با بیماریهای مزمن
بر اثر ضعیف شدن سیستم ایمنی، ویروس آبله مرغان فرصت پیدا میکند و بار دیگر دست به کار میشود. اما کمی متفاوت از دوران کودکی. در واقع بیماری زونا در سن بالا تنها به خاطر به خطر افتادن سیستم ایمنی شدت پیدا کرده و اثرات مخربی از خود به جای میگذارد.
نحوه درمان بیماری زونا در سالمندان
هیچ راه درمانی برای زونا در کهنسالی وجود دارد. تنها با مصرف داروهای ضد ویروسی میتوان شدت و علائم ناگوار آن را کاهش داد. البته تشخیص به موقع بیماری و شروع مصرف داروها بعد از ایجاد بثورات تاثیرات بهتری قابل مشاهده است.
از دیگر داروهای درمانی برای بیماری زونا در سن بالا میتوان به مسکنهای قوی اشاره کرد. مصرف مسکن بر بهبود درد موثر است و باعث میشود سالمند با احساس بهتری این دوره را بگذراند. همچنین اجرای راهکارهای خانگی مانند استفاده از حوله خنک، لوسیون کالامین و استحمام از حساسیت پوستی و جوشها میکاهد.
روش های پیشگیری بیماری زونا در سالمندان
یکی از روشهای پیشگیری از بیماری زونا در پیری، تزریق واکسنی به نام شینگریکس است. این واکسن احتمال ابتلا و تشدید عوارض بیماری را کاهش میدهد و انجام آن برای افراد دارای سلامتی کامل و سن بالای 50 سال توصیه میشود.
همچنین حضور پرستار در منزل برای داشتن برنامه غذایی مناسب به بهبود سلامتی بدن سالمند کمک و گنجاندن وعده های غذایی سالم مانند میوه ها، سبزیجات و … توانایی های فرد را تقویت می کند.
اعزام پرستار سالمند برای مراقبت از سالمند مبتلا به بیماری زونا با ناجی
زونا در سالمندان به مراقبت و توجه بالایی نیاز دارد و در مواقعی که هنوز سالمندتان به آن مبتلا نشده است، اجرای روشهای پیشگیرانه و تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند سلامت او را در امان نگه دارد. اگر دچار مشغلههای کاری فراوانی هستید و زمان کافی برای رسیدگی به عزیزان خود در سنین پیری ندارید، میتوانید برای استخدام پرستار سالمند پوشکی و سالم از مرکز ناجی کمک بگیرید. زیرا حضور پرستار در خانه باعث میشود سالمند شما در شرایط ایمن و پر از آرامش نگه داری شود و نیاز به مراکز درمانی پیدا نکنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر کافی است با مشاورین تخصصی ناجی تماس بگیرید و در مورد انواع خدمات از آنان سوال بپرسید. سپس با منصفانهترین قیمت براساس نیازهایتان بهترین پرستار در اختیارتان قرار میگیرد.