آلزایمر نوعی اختلال مغزی مزمن است که فرد را در زمینه مراقبت از خود ناتوان میکند و بر حافظه و هوش او تاثیر منفی میگذارد. علائم آلزایمر در سالمندان زمانی شدت پیدا میکند که قدرت تکلم فرد دچار مشکل میشود و از انجام برخی فعالیتهای حرکتی بازمی مانند. همچنین در شناخت افراد آشنا ناتوان و برای انجام کارهای روزانه با اختلال روبرو میشوند.
این بیماری به دلیل زوال عقل ایجاد میشود و به اصطلاح برای از دست دادن حافظه به کار میرود. اگرچه آلزایمر جز روند طبیعی افزایش سن نیست، اما بزرگترین دلیل بروز آن، افزایش سن است. زیرا اکثر افراد مبتلا سن بالاتر از 65 سال را دارند و کم پیش میآید در سنین پایینتر، این بیماری خودش را نشان دهد. ما در ادامه به بررسی علائم آلزایمر در افراد سالمند می پردازیم تا بتوانید با مشاهده آن از این بیماری پیشگیری کنید. همچنین در صورت درخواست پرستار سالمند الزایمری می توانید با کارشناس ما در ارتباط باشید.
9 علائم رایج آلزایمر در سالمندان
در موارد زیر با چند علائم شروع آلزایمر سالمند آشنا میشوید تا برای پیشگیری از شدت آن بهترین تصمیم را بگیرید:
1.علائم بیماری آلزایمر در سالمندان چیست؟ شروع فراموشی …
زمانی که سالمند دائماً با اصلیترین نشانه آلزایمر یعنی فراموشی مواجه شود، میتوانید به بروز این بیماری پی ببرید. معمولاً فراموشی در موارد زیر اتفاق میافتد:
- نداشتن حافظه کافی
- پرسیدن سوالات یکسان به طور مکرر
- فراموشی اطلاعاتی که به تازگی بدست آورده
- نیاز پیدا کردن به ابزارهای کمکی حافظه مانند یادداشت کردن
- از یاد بردن تاریخ و وقایع مهم
2. عدم درک تصاویر
از علائم اولیه آلزایمر در سالمندان میتوان به ناتوانی در تجسم تصاویر بصری و فضایی اشاره کرد. در واقع افراد مبتلا به خوبی نمیتوانند بخوانند، رنگهای تصویر را تشخیص دهند و هنگام انجام برخی کارها با مشکل دیداری روبرو میشوند.
3. دنبال نکردن روتین روزانه و ماهانه
گاهی اوقات سالمند از انجام کارهای روزانه که همیشه در برنامهاش بوده است، بازمی ماند. این اتفاق ممکن است برای برنامههای ماهانه زندگی رخ دهد، برای مثال، توانایی دنبال کردن قبضهای ماهانه را از دست میدهد.
4. سخت شدن انجام فعالیتهای روزمره خانه
زمانی که سالمند برای انجام فعالیتهای ساده خانگی مانند روشن و تنظیم مایکروفر، دستورالعمل برخی غذاها، رانندگی کردن و …. از دیگران کمک میگیرد، در حالی که قبلاً تمام این کارها را به تنهایی انجام میداد، باید خیلی متوجه تغییرات شوید. زیرا احتمال این که سالمند خیلی زود کارها روزانهاش را به یاد نیاورد، وجود دارد. در این صورت بهتر است شما مراقب سالمند آلزایمری باشید یا اگر درگیر مشغله کاری بودید درخواست اعزام پرستار سالمند در منزل را داشته باشید.
5. اجتماع گریز بودن از علائم آلزایمر در سالمندان
بسیاری از سالمندان با شروع بیماری آلزایمر از جمعهای خانوادگی و دوستانه دوری میکنند و دیگر علاقهای به فعالیتهای مورد علاقهشان ندارند. همچنین از انجام فعالیتهای اجتماعی و ورزش پرهیز میکنند.
6. به یاد نیاوردن تاریخ، زمان و مکان
یکی دیگر از نشانههای بیماری آلزایمر در سالمندان، حواس پرتی نسبت به زمان و مکان است. افراد دچار به این بیماری خیلی اوقات متوجه زمان و مکانی که در آن هستند نمیشوند و فراموش میکنند چگونه به آن مکان رفتند. یا دلیل حضورشان در مکان مورد نظر چیست.
7. گذاشتن وسایل در جای نادرست
بارها مشاهده شده که سالمندان برخی اجسام را در جای نادرست گذاشتهاند که از نظر دیگران انجام چنین کاری غیرمنطقی است. برای مثال، قرار دادن کیف داخل یخچال یا جا گذاشتن کلید روی درب ورودی و … . احتمال این که در این مواقع دیگران را متهم به دزدی کنند، وجود دارد و معمولاً در پیدا کردن وسایل گم شده ناتوانند.
8. مشکل در تکلم، خواندن و نوشتن
اگر سالمند شما هنگام گفتگو توانایی خود را برای ادامه دادن صحبت از دست دهد یا هنگام خواندن مطالب دچار مشکل شود، میتوان به ایجاد تغییرات غیرعادی در آن شک کرد. معمولاً افراد آلزایمری ناگهان در وسط صحبت کردن، موضوع را فراموش میکنند و نمیدانند در مورد چه چیزی در حال صحبت بودند.
9. تغییر ناگهان اخلاق و رفتار سالمند
از علائم آلزایمر در سالمندان میتوان به تغییر خلق و خو و شخصیت فرد اشاره کرد. این تغییرات زمانی رخ میدهد که سالمند از محیط همیشگی خود به جای دیگری میرود و با احساسات ناگوار همچون ترس، اضطراب، سردرگمی، شک و استرش بیش از حد روبرو میشود.
در صورت مشاهده این علائم چه باید کرد؟
اگر هر یک از هر یک از این علائم را در خود یا فرد دیگری مشاهده کردید، نسبت به آن بی توجه نباشید. حتماً از یک پزشک حاذق و قابل اطمینان کمک بگیرید. با تشخیص به موقع، امکان این که از بدتر شدن وضعیت جلوگیری شود، وجود دارد و حتی میتوان از بروز علائم جلوگیری کرد.
درمان و پیشگیری از آلزایمر
متأسفانه این بیماری هیچ درمانی ندارد و تنها راهکاری که برای درمان پیاده سازی میشود، کاهش نشانههای بیماری و بهبود عملکرد مغزی است. البته افرادی که به تازگی وارد پروسه آلزایمر شدهاند، با گزینههای درمانی میتوانند از بدتر شدن علائم پیشگیری کنند و کیفیت زندگی دیگر افراد خانواده را تحت تاثیر قرار ندهند. امروزه متخصصین در کل جهان حداکثر تلاش خود را به کار گرفتهاند تا راههایی برای بهتر شدن و درمان این بیماری پیدا کنند.
خوشبختانه روشهای متعددی برای به تاخیر انداختن شروع آلزایمر و جلوگیری از پیشرفت آن در دسترس است که در موارد زیر به آنها میپردازیم:
خواندن و نوشتن:
برخی عادات در زمینه خواندن و نوشتن مانند بلندخوانی کردن، نوشتن خاطرات روزانه و مطالبی که دوست دارید به ذهن بسپارید به تقویت حافظه کمک میکند.
تغییر در رفتارهای ساده روزانه:
سعی کنید با تغییر حالات عادی مانند شانه کردن موها با دست مخالف، مسواک زدن با دست دیگر و … ذهنتان را با چالشهای روزمره روبرو سازید.
رفتن به سراغ سرگرمیهای جدید:
برای ایجاد شور و هیجان به سراغ سرگرمیهای جدید بروید؛ سرگرمی هایی که برای مدت کوتاه آن ها را دنبال کنید.
گل بکارید:
باغبانی و توجه به گلها موجب اشتیاق بیشتر شما در زندگی میشود و برای این که حواستان به رشد و پرورش گیاهان باشد، مجبور میشوید هر چند وقت یکبار آنها را آبیاری و تقویت کنید.
جابه جایی وسایل خانه:
هر چند وقت یک بار وسایل خانه را جا به جا تا از مغز خود برای به یاد آوردن جای جدید آنها استفاده کنید.
پرستاری ناجی، بهترین مرکز نگهداری سالمند آلزایمری
همانطور که متوجه شدید، علائم آلزایمر در سالمندان بسیار سریع پیشرفت میکند و در صورت عدم توجه کافی و پیروی از برنامه مراقبتی مناسب ممکن است سلامتی سالمند عزیزتان به خطر افتد. در این مواقع کمک گرفتن از مرکز پرستاری معتبر میتواند کارساز باشد تا انجام مراحل درمانی و مراقبتی برایتان سادهتر شود. همچنین شاهد بهبود عملکردی سالمند باشید و کیفیت زندگی او را ارتقا دهید.
شرکت خدمات پرستاری ناجی یکی از بهترین و معتبرترین مجموعهها در زمینه مراقبت از سالمند و بیماران است که بهترین خدمات را در اختیار شما قرار میدهد. علاوه براین از بهترین و باتجربهترین پرستاران بهره مند است. کافی با مشاورین ناجی تماس بگیرید و شرح حال سالمند یا بیمار خود را بازگو کنید، مشاورین شما را به بهترین شکل راهنمایی میکنند و مناسبترین خدمات را برایتان در نظر میگیرند.
سوالات متداول
چه غذاهایی برای پیشگیری از آلزایمر سالمندان مفید است؟
مصرف میوههای قرمز، گوشت، چای سبز، ماهی و بروکلی میتواند تاثیر بی نظیر روی حافظه بگذارد. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین c مانند مرکبات، سبزیجات و ویتامینهای گروه B نیز پیشنهاد میشود.
چه تمریناتی برای کاهش علائم آلزایمر در سالمندان توصیه میشود؟
یادآوردی واژهها و تکرار آنها، یادگیری زبان جدید، کمک به تکمیل جملات و حل جدول از تمرینات پیشنهادی برای بهبود علائم است.
بیماران آلزایمر چقدر عمر میکنند؟
معمولاً بعد از تشخیص این بیماری، فرد حدود 8 الی 10 سال عمر میکند که این بازه ممکن است بین 3 الی 20 سال متغیر باشد.