چگونه پرستار مانع سیگار کشیدن سالمند شود؟
ترک سیگار نیاز به تلاش زیادی دارد، زیرا نیکوتین محصولی است که در بیش از 50 درصد موارد منجر به وابستگی شدید جسمیو روانی میشود. هنگامیکه پرستار مانع سیگار کشیدن سالمند شود، فرد مورد نظر علائم ترک را تجربه میکند که ماهیت و مدت آن متفاوت است. در چهار هفته اول، این علائم اساساً تحریک پذیری (حتی پرخاشگری)، غمگینی (حتی افسردگی خفیف )، بی قراری و مشکل در تمرکز هستند. سپس به طور کلی بیش از ده هفته پس از قطع سیگار، اشتها افزایش یافته و گاهی اوقات میل به سیگار کشیدن سالمند بسیار شدید میشود.
دقت داشته باشید چندین بار تلاش برای ترک سیگار سالمند نشانه ضعف شخصیت او نیست. برعکس این یک میل خالصانه را نشان میدهد که در نهایت به کمک پرستار خود به موفقیت خواهد رسید. دلایلی که سالمندان سیگاری را به ترک سیگار میکشاند بسیار متنوع است. بیشترین موارد ذکر شده عبارتند از میل به الگو بودن برای فرزندان، قیمت سیگار، عواقب سیگار کشیدن بر افراد غیر سیگاری (به ویژه خانواده) و پیامدهای دخانیات بر سلامت فرد سیگاری که در این فرآیند پرستار میتوانید این نکات را تاکید کند. در ادامه بعضی از راههایی که پرستار مانع سیگار کشیدن سالمند شود را بیان خواهیم کرد که بسیار موثر است.
۱- کمک گرفتن از پزشک
بهترین متحد پرستار در ترک سیگار سالمند تحت نظرتان پزشکی است که وضعیت سلامتی سالمند را زیر نظر دارد. مطالعات نشان داده است که چنین تلاشی در صورت همراهی یک متخصص سلامت دو برابر احتمال موفقیت دارد. با این حال 85 درصد از سالمندانی که سعی در ترک سیگار دارند، این کار را بدون هیچ کمک خارجی انجام میدهند. بنابراین آنها خود را از حمایت مؤثر محروم میکنند.
در واقع پزشک اغلب برای تقویت انگیزه او ضروری است. علاوه بر این ممکن است حمایت درمانی ارائه دهد (به عنوان مثال، جایگزینهای نیکوتین) و ممکن است در جلوگیری از عود کردن این موضوع تعیین کننده باشد. به طور متوسط پنج تا هفت تلاش قبل از توقف نهایی سیگار وجود دارد که نشان میدهد در صورت شکست نباید ناامید شوید، بلکه برعکس برای ایجاد انگیزه مجدد در خود باید وقت بگذارید.
2- سیگار الکترونیکی پیشنهاد کنید
بر اساس نتایج به دست آمده افرادی که سیگار میکشند به طور متوسط 37 درصد کمتر از سیگاریهای حرفهای سیگار میکشیدند و احتمال ترک دائمیسیگار برای آنها بیشتر است. سیگارهای قابل احتراق مضرترین شکل انتقال نیکوتین هستند و جایگزین نیکوتین از طریق سیگارهای الکترونیکی میتواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان و سایر بیماریها را برای سالمندان کاهش دهد.
3- به جایگزینهای نیکوتین تکیه کنید
بررسی بیش از صد مطالعه نشان داده است که جایگزینهای نیکوتین برای سالمندان بسیار موثر خواهند بود. چسبها، آدامسها، قرصها، یا حتی سیگارهای الکترونیکی میتوانند علائم مربوط به کمبود نیکوتین را تسکین دهند. آنها سالمندان را از تحریک پذیری، عصبی بودن، اضطراب، افسردگی، مشکلات تمرکز و اختلالات خواب نجات میدهند.
4- پول ذخیره شده را کنار بگذارید
بر اساس مطالعه جدیدی که منتشر شده است، برای ترک سیگار سالمندان هیچ چیز مؤثرتر از مشوقهای مالی به نظر نمیرسد. محققان 6006 سیگاری را به چهار گروه تقسیم کردند و پرستاران هر یک در مورد مزایای ترک سیگار برای آنها توضیح دادند.
سپس گروه اول درمانهای دارویی، دومیسیگار الکترونیکی و سومین پرداخت ۶۰۰ دلار در ابتدای دوره و چهارمین مبلغ 600 دلار در پایان دوره در صورت ترک سیگار دریافت میکردند. شش ماه بعد، نرخ ترک در گروه درمان دارویی 0.1٪، در گروه سیگارهای الکترونیکی 0.5٪، در گروه پاداش 600 دلاری ابتدای دوره 2٪ و در گروه 600 دلاری که در انتهای دوره ۶۰۰ دلار واریز شده بود، 2.9٪ بود. پس میتوان نتیجه گرفت «مشوقهای مالی به کمکهای ترک سالمند خواهد آمد که پرستار میتواند به کمک خانواده سالمند این مشوق را برای او فراهم کند.
نکات ترک سیگار سالمند به کمک پرستار
به زبان ساده هیچ راهی برای ترک سیگار وجود ندارد که برای همه سالمندان مفید باشد. هر کس بسته به درجه اعتیاد و دلایل خود برای سیگار کشیدن باید روش خود را پیدا کند، البته توصیه پزشک یا متخصص دخانیات برای توسعه روش سالمند مفید است. با این وجود در ادامه چند نکته برای کمک به ترک سیگار وجود دارد:
- به عنوان یک پرستار به تدریج تعداد سیگار را برای سالمند کاهش دهید. برای کمک به او، تعداد سیگارهایی را که تصمیم گرفته اید در طول روز به او بدهید که بکشد در بسته سیگار داشته باشید و نه بیشتر؛ همچنین سعی کنید آنها را فقط تا نیمه دود کند و قبل از تا انتها رفتن آن سیگار را از او بگیرید.
- در مورد تاریخی تصمیم بگیرید که سالمند میخواهد ترک کند. آن را به اطرافیانش اعلام کنید و زمانی که روز رسید، آخرین سیگار او را خاموش کنید.
- با کاهش وابستگی جسمانی ، انتظار داشته باشید که برای چند روز تحریک پذیر و عصبی باشد. از بین رفتن وابستگی روانی بسیار بیشتر طول میکشد، گاهی اوقات ماهها یا سالها ممکن است به طول انجامد.
- به تدریج تعداد اتاقهایی را که به او اجازه سیگار کشیدن میدهید کاهش دهید.
- از یک دوست غیر سیگاری دعوت کنید تا او را در سفر با شما تشویق و حمایت کند. کسانی که از این روش استفاده میکنند دو برابر بیشتر احتمال دارد ظرف یک سال دوباره سیگار نکشند.
- پول پس انداز شده را کنار بگذارید تا به او هدیه بدهید.
- ورزش کنید. ورزش تنباکو را از افکار شما دور نگه میدارد و تمایل به افزایش وزن را که اغلب به دنبال ترک سیگار است کاهش میدهد.
- روز خود را به گونهای برنامهریزی کنید که از لحظاتی که بیشتر وسوسه میشوید اجتناب کنید. اگر خوردن چای بعد از غذا لزوماً همراه با سیگار است، به جای آن کار دیگری انجام دهید یا چای خود را در مکانی غیر سیگاری بنوشید.
- انگشتان او را به خصوص در روزهای اول ترک سیگار مشغول نگه دارید. بازی با خودکار، مجسمههای ضد استرس و غیره از این روشها است. برای ترک سیگار بدون افزایش وزن، به یاد داشته باشید که این ترک سیگار نیست که باعث افزایش وزن او میشود، بلکه غذاهایی است که بیشتر میخورد تا در برابر وسوسه مقاومت کند!