بهداشت

بیماری ام اس چیست و چه علائمی دارد؟

بیماری ام اس

بیماری ام اس به صورت التهابی در سیستم عصبی مرکزی خود را نشان می دهد و بسیار پیشرونده است. درگیر شدن سیستم عصبی مرکزی باعث اختلال در عملکرد اعضای بدن شده و به مرور خود را بیش از پیش نشان می دهد. برای تشخیص قطعی این بیماری هیچ آزمایشی خاصی وجود نداشته و از طریق علائم و گزینه های دیگری قابل تشخیص می باشد. و از طریق بررسی آزمایشات کلی خون، ام ار ای و دیگر علائم می توان تشخیص داد که فرد مبتلا به ام اس هست یا خیر. ما در ادامه این مطلب از شرکت پرستاری ناجی به بررسی کامل بیماری ام اس می پردازیم و در آخر روش درمانی ـن را خواهیم گفت. 

تعریف مولتیپل اسکلروزیس یا MS

طبق منبع علمی ام اس:

مولتیپل اسکلروزیس (MS) زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن شما به اطراف سلول های عصبی شما حمله می کند. در نتیجه پوسته بیرونی اعصاب شما آسیب می بیند و باعث ایجاد مشکلات ارتباطی بین مغز و بقیه بدن می شوند. ام اس یک بیماری مزمن یا طولانی مدت است که می تواند بر مغز، نخاع و اعصاب بینایی چشم تأثیر بگذارد و باعث مشکلات بینایی، تعادل، کنترل ماهیچه ها و سایر عملکردهای اساسی بدن می شود. اثرات ام اس از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از افراد علائم خفیفی دارند و نیازی به درمان ندارند، در حالی که برخی دیگر در رفت و آمد و انجام کارهای روزانه مشکل پیدا می کنند.

علائم بیماری ام اس، بدترین نوع آن چیست؟ 

MS با علائم ناگهانی خودش را نشان می دهد که شدت آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در حالت عادی، فرد دچار بی حالی و بی حسی می شود، اما بدترین نوع بیماری ام اس با علائمی مانند فلج شدن، کاهش بینایی و اختلال در عملکرد مغز همراه است. 

1. اختلالات بینایی 

یکی از رایج ترین علائم بیماری ام اس، مشکلات بینایی است. به دلیل بروز التهاب در عصب بینایی، نشانه هایی مانند تاری دید، کاهش بینایی و دوبینی رخ می دهد و از آنجا که روند تخریب کند است، احتمال این که فرد متوجه تغییرات نشود، وجود دارد.

2. بی حسی 

مالتیپل اسکلروزیس با تمرکز روی اعصاب مغز و نخاع، مانع ارسال سیگنال ها به کل بدن می شود. در مواقعی که این اختلال رخ می دهد، در برخی نواحی بی حسی و سوزن سوزن شدن را تجربه می کنید. 

3. خستگی بیش از حد

خستگی و ضعف جز مراحل اولیه بیماری است که بیش از نیمی از بیماران با آن روبرو می شوند. احساس خستگی به خاطر تخریب اعصاب ناحیه ستون فقرات است که احتمالا حدود چند هفته ادامه پیدا می کند. 

برای درک بهتر علت به وجود آمدن بیماری ام اس و درمان آن، باید به فرد متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

4. درد مزمن

درد مزمن علائم ام اس

با شروع بیماری ام اس، احساس درد بیش از حد فرد را نگران و خسته می کند. بروز اسپاسم عضلانی و عدم توانایی در کنترل برخی حرکات اندام ها می تواند نشانه از آن باشد. معمولا سفتی عضلات و درد در ناحیه پاها مشاهده، اما گاهی ناحیه کمر نیز درگیر می شود.

5. اختلال در سیستم ادرار و مدفوع

یکی از عوارض بیماری ام اس، بروز مشکلات برای سیستم مثانه و روده است. افراد مبتلا به این بیماری با مشکلاتی مانند تکرر ادرار، عدم توانایی در نگهداشتن ادرار و کنترل روده روبرو می شوند و دائما با یبوست و اسهال دست و پنجه نرم می کنند. 

6. سرگیجه و ناتوانی در حفظ تعادل 

بروز سرگیجه و عدم تعادل اندام می تواند از نشانه های بروز بیماری ام اس باشد. افراد دچار به این بیماری در ناحیه سر احساس سبکی را تجربه می کنند و هنگام ایستادن انگار اطراف در سرشان می چرخد. 

علت به وجود آمدن بیماری ام اس 

بیماری ام اس بر اثر چیست و چگونه رخ می دهد؟ این بیماری ناخوشایند به دلیل مقابله نادرست سیستم ایمنی بدن با مغز و اعصاب اتفاق می افتد و هنوز دلیل قطعی بابت آن بیان نشده است. اما عواملی مانند ژنتیک و محیط روی احتمال بروز آن تاثیر می گذارد. در واقع افراد دارای سابقه خانوادگی نسبت به دیگران تحت خطر بروز آن قرار دارند و عادات نادرست مانند سیگار کشیدن موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری می شود. 

اگر نگاهی به عوامل پشت صحنه افراد مبتلا به این بیماری بیندازید، متوجه می شوید استرس و نگرانی رابطه مستقیمی با آن دارد. به گفته این دسته از افراد، علائم ام اس پس از گذراندن دوره های پراسترس نمایان شده اند. در موارد زیر با دیگر عوامل تاثیر گذار آشنا می شوید: 

  • بیماری های خود ایمنی 
  • مصرف بیش از حد نمک 
  • ابتلا به برخی میکروب ها در دوران کودکی 
  • خستگی بیش از حد 
  • کمبود ویتامین دی 
  • سبک زندگی ناسالم

بعد از تشخیص بیماری ام اس، باید خیلی سریع برای درمان و کاهش علائم آن اقدام نمود. اگرچه این بیماری به صورت خاموش پیش می رود، اما تغییرات سیستم عصبی مرکزی همچنان ادامه دار است.

عوارض بیماری ام اس چیست؟ 

عوارض بیماری ام اس

راه های درمان بیماری ام اس زمانی اهمیت پیدا می کند که عوارض ناگوار آن رخ داده است. عوارض این بیماری شامل سفتی و گرفتگی ماهیچه ها، ناتوانی در صحبت کردن، تغییر حالات درونی و افسردگی شدید، فراموشی و از دست دادن حافظه است. گاهی با مشکل صرع و تشنج همراه می شود که برای جلوگیری از این عوارض، تشخیص به موقع بیماری بسیار اهمیت دارد. 

برای درمان حملات بیماری MS چه باید کرد؟

در حال حاضر در جهان درمانی قطعی برای این نوع از بیماری وجود ندارد اما راه های زیادی برای پیشگیری و کنترل بیماری ms و حملات آن وجود دارد. برخی از بیماران که دچار حملات خفیفی می شوند نیاز به دارو و درمان ندارند اما در صورت تشدید و پیشرفت بیماری به  صورت دوره ایی یا پیوسته حتما باید به پزشک یا پرستار مورد نظر مراجعه کنند.

برای درمان حملات ms از داروهای قوی مثل کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزولون و متیل پردنیزولون به عنوان کاهش دهنده التهابات عصبی پیشنهاد می شود و در کنار آن عوارضی مانند افزایش فشار خون، بی خوابی بر جا می گذارد.

2 روش برای کنترل بیماری ام اس

1. فیزیوتراپی

یک فیزیوتراپ در منزل یا پرستار در منزل می تواند با آموزش و تمرینات به فرد و انجام حرکات کششی تقویتی و تمرینی کارها را برای فرد مبتلا آسان تر کند. همچنین می توان از وسایل کمک حرکتی استفاده نموده تا مرور شرایط جسمانی و سلامتی بیمار مبتلا به ms بهتر شود.

2. استفاده از شل کننده های عضلانی

بیمارانی که از اسپاسم عضلات رنج می برند استفاده از شل کننده های عضلانی بسیار مفید خواهد بود. دارو هایی که خستگی را در فرد کاهش داده، داروهایی که برای افسردگی مصرف می شوند و مکمل ها و داروهایی که سطح سروتونین خون بدن بیمار را تنظیم کنند می تواند بسیار کمک کننده باشد. برخی دیگر از دارو ها باعث افزایش سرعت راه رفتن و فعالیت او می شود که با نام آمینوپیریدین شناخته شده و در کشور های توسعه یافته پیدا می شود. دیگر داروهایی که برای اختلالات جنسی، افسردگی، بی خوابی،مشکلات عملکرد مثانه و یا روده تجویز می شود هم می تواند در رود کلی بهبودی بیمار موثر باشد.

کمک گرفتن از پرستار و مراقب در منزل برای بیماری ام اس

کمک گرفتن از پرستار و مراقب در منزل برای بیماری ام اس

بیماران مبتلا به بیماری ام اس برای بهبود روند درمان خود می توانند از پرستار در منزل یا مراقب بیمار کمک بگیرند و مواردی که که باعث تغییر سبک زندگی بیمار و کنترل و پیشگیری از پیشرفت بیماری می شود به شرح زیر است:

فعالیت های بدنی

ورزش منظم در بیماران مبتلا به ام اس در سطح پایین و متوسط باعث افزایش قدرت عضلانی، حفظ تعادل بیماران می شود. به این نکته دقت شود که اگر فعالیت ورزشی باعث بالا رفتن دمای بدن شد می توان ورزش های آبی را جایگزین کرد.

تنظیم خواب

از مهمترین نکاتی که یک بیمار مبتلا به ms  و پرستار بیمار مبتلا به ام اس باید دقت کند تنظیم ساعات خواب و جلوگیری از اختلالات بی خوابی در فرد می باشد.

رژیم غذایی

پرستار بیمار مبتلا به ام اس یا خانواده ها با یک برنامه غذایی دقیق برای بیمار باید از تمامی گروه های غذایی به ویژه میوه و سبزیجات تازه مصرف کند و مصرف  غذاهای چرب و دارای مواد قندی، کنسروی و افزودنی و فست فودی را کاهش دهد.

مجموع این ها از پیشرفت بیماری جلوگیری کرده و آن را کنترل می کند تا روند درمان بیماری روز به روز بهتر و بهتر شود زیرا بیماری ام اس درمانی قطعی ندارد و باید به آن توجه ویژه ای داشت تا تشدید نشود.

اعزام پرستار از مرکز حرفه ای ناجی

شرکت پرستاری ناجی با توجه به سابقه ایی که در زمینه های تخصصی پرستار بیمار ام اس در منزل دارد. شما را در انتخاب پرستار مطمئن و مناسب با درخواست شما راهنمایی می کند. همچنین شما عزیزان می توانید به صورت رایگان و 24 ساعته با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا بهترین مشاوره را در زمینه خدمات پرستاری از مرکز پرستاری ناجی دریافت کنید.

اگر در خانه تان بیمار مبتلا به ام اس دارید و فرصت نمی کنید به کارهای روزانه آن رسیدگی داشته باشید، پرستاران ناجی با تجربه بالا می توانند شما را همراهی کنند. آنان بهترین برخورد را مبتلایان دارند و نسبت به شرایط حساسشان آگاه هستند. به همین خاطر، تمام تلاش خود را برای بهبود علائم بیماری ام اس انجام می دهند و بهترین برنامه غذایی و فعالیت بدنی را برایشان طراحی می کنند. برای ارتباط با کارشناسان ما کافی است با شماره ۰۹۹۰۴۸۰۰۲۶۵ در ارتباط باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *