بهداشت

علت تب و لرز ناگهانی در سالمندان و راهکارهای کاهش تب

علت تب و لرز ناگهانی در سالمندان

تب و لرز شدید در سالمندان در ساعات شبانه شدت پیدا می کند و معمولاً برای سالمند تهدید به حساب نمی‌آید. اما اگر درمان نشود و همچنان ادامه دار باشد، درد و ناراحتی نشانی از آن، اذیت کننده است. علت تب و لرز ناگهانی در سالمندان واکنش سیستم ایمنی بدن است و باید از بروز آن خرسند باشید. اما حس ناشی از آن، سالمند را درگیر می‌کند. به همین خاطر، هنگام روبرو شدن با آن، بهتر است از راهکار کاهش تب سالمند کمک بگیرید و حضور مراقب سالمند نیز تاثیر فوق العاده ای در بهبود و کاهش تب می‌گذارد.

علت تب و لرز در سالمندان

علت تب و لرز در افراد مسن می‌تواند بیماری‌های مختلفی باشد. با بالا رفتن دمای بدن این اتفاق رخ می‌دهد و بدن در مقابل میکروب‌ها و بیماری‌ها می‌ایستد. بدن در حالت عادی 37 درجه سانتیگراد است و این مقدار در طول روز کمی افزایش یا کاهش می‌یابد. 

دلایل تب و لرز ناگهانی در سالمندان بیشتر بیماری‌های عفونتی در بدن است. در موارد زیر بیشتر با دلایل این نشانه آشنا می‌شوید:

88469036 پرستار سالمند بنر

1. عفونت تنفسی:

رایج‌ترین علت تب و لرز در افراد مسن، عفونت تنفسی است. بروز این بیماری با کاهش سیستم ایمنی بدن سالمند همراه است و معمولاً مدتی طول می‌کشد تا بیماری بهبود یابد. از نمونه بیماری‌های تنفسی رایج در سالمندان می‌توان به بیماری سل اشاره کرد که با سرفه‌های زیاد و مشکلات تنفسی همراه خواهد بود. 

2. عفونت گوارشی:

سالمندان دائماً در معرض عفونت‌های گوارشی قرار دارند و اگر نکات بهداشتی را رعایت نکنند، با علائم تب، درد و ناراحتی روبرو می‌شوند. اگر در خانه سالمند دارید، نسبت به حفظ محیط بهداشتی و نکات مراقبتی او توجه کافی داشته باشید و بدانید که احتمال انتقال عفونت‌های گوارشی بالا است. 

3. عفونت ادراری:

گاهی علت ناگهانی تب در سالمندان، مشکلات ادراری است. مردان سالمند به خاطر مشکل بزرگ شدن پروستات، با عدم خروج ادرار روبرو می‌شود و این موضوع احتمال بروز عفونت ادراری را افزایش می‌دهد. بیماری‌های دیابت و خشکی واژن نیز از دیگر دلایل عفونت ادراری میان خانم‌ها است.

4. عفونت پوستی:

افراد سالمند دچار به عفونت‌های پوستی احتمال تحرک کمی دارند و یا به خاطر بیماری مجبور هستند ساعات زیادی را در تخت بگذرانند. در صورت بروز زخم بستر نیز بافت‌های پوست تخریب می‌شوند و وجود زخم‌های ناگوار عفونت‌های ناگوار پوستی را شکل می‌دهد. در این شرایط، انجام مراقبت‌های پزشکی و درمانی بسیار مهم و پرستاری در منزل مجبور به گذراندن دوره‌های درمانی توصیه شده توسط پزشک است. 

نشانه‌های تب و لرز شدید در سالمندان

نشانه_های تب و لرز شدید در سالمندان

دلایل مختلفی می‌تواند منجر به افزایش دمای بدن سالمند شود و گاهی این مشکل به خاطر انتقال بیماری به سالمند شکل می‌گیرد. اما ممکن است به دلیل بیماری خطرناک ایجاد شده باشد که در موارد زیر به نشانه‌های هشدار دهنده در تب سالمندان اشاره می‌کنیم: 

  • استرس ناشی از گرما 
  • سپتیسمی 
  • عفونت‌های گوارشی
  • عفونت‌های پوستی مانند ونا 
  • بیماری‌های ناگوار مانند آتریت روماتوئید 
  • آغاز زخم بستر 
  • عفونت‌های ویروسی 
  • عفونت ادراری در خانم‌ها

اگر علت تب و لرز ناگهانی در سالمندان، بیماری خاصی نباشد، معمولاً با راهکارهای خانگی قابل درمان است. اما در صورت تشدید و مشاهده علائم ناگوار مانند تشنج باید بهترین درمان تب و لرز و سردرد سالمند را پیش بگیرید.

روش درمان تب و لرز ناگهانی در سالمندان

روش درمان تب و لرز ناگهانی در سالمندان

در این بخش به برخی روش‌های پیشنهادی خانگی و راهکارهای درمانی برای درمان تب در سالمندان اشاره می‌کنیم. از جمله راهکار کاهش تب سالمندان عبارت است از:

1. خواب کافی

استراحت کافی در طول درمان برای کاهش دمای بدن بسیار ضروری است. زمانی که سالمند به موقع می‌خوابد و استراحت کافی دارد، روند ترمیم سریع اتفاق می‌افتد و هورمون‌های رشد در زمان خواب تولید می‌شود. همجنین با ارتقا سیستم ایمنی در تایم خواب و استراحت، بدن بهتر عفونت و ویروس‌ها را از بین می‌برد.

2. داشتن برنامه غذایی مفید

داشتن برنامه غذایی مناسب در سالمندان بسیار اهمیت دارد و هنگام روبرو شدن با تب شدید، مصرف غذاهای پرچرب و سنگین توصیه نمی‌شود. زیرا بدن توانایی کمتری در هضم غذاها دارد و ممکن است فرد را با ناراحتی‌های گوارشی روبرو سازد. بهتر است در دوران بهبودی سالمند وعده‌های غذایی سالم مصرف کند و خوردن غذاهایی مانند سوپ توصیه می‌شود. 

3. مصرف زیاد مایعات

نوشیدن زیاد مایعات موجب کاهش دمای بدن می‌شود و راحت‌تر عفونت‌ها سموم از بدن بیرون می‌آید. پس سعی کنید هنگام روبرو شدن با تب شدید در سالمند خود، مصرف مایعات را بالا ببرید و نوشیدنی‌های طبیعی برای او تهیه کنید. مصرف آبمیوه های مصنوعی حاوی قند بالا توسط سالمندان اصلاً توصیه نمی‌شود.

4. مصرف پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها در برنامه‌های غذایی نقش مهمی را ایفا می‌کنند و به شدت در ارتقا سیستم ایمنی تاثیرگذارند. براساس مشاهدات، سالمندانی که وعده‌های پروبیوتیک میل می‌کنند، سیستم ایمنی بدنی بالاتری دارند و دستگاه گوارشی آن‌ها بهتر کار می‌کند. همچنین احتمال ابتلا به عفونت‌های رایج برایشان به شدت کاهش می‌یابد. از نمونه وعده‌های پروبیوتیک می‌توان به ماست، کفیر و ماست‌های پروبیوتیکی اشاره کرد.

88469036 پرستار سالمند بنر

چه زمانی برای تب و لرز سالمند باید فوراً به پزشک مراجعه کرد؟

تب در سالمندان را نباید نادیده گرفت. در موارد زیر حتماً با پزشک تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید:

  • تب بالا (معمولاً بالای ۳۸٫۵ یا ۳۹ درجه سانتی‌گراد، بسته به شرایط فرد و توصیه پزشک).
  • تبی که بیش از ۲۴ تا ۴۸ ساعت طول بکشد.
  • لرز شدید و مداوم.
  • گیجی، خواب‌آلودگی غیرمعمول یا تغییرات رفتاری.
  • سردرد شدید.
  • سفتی گردن.
  • تنگی نفس یا مشکل در تنفس.
  • درد قفسه سینه.
  • درد شدید در هر نقطه از بدن (مانند شکم، گوش، گلو).
  • بثورات پوستی (راش).
  • ادرار دردناک یا تیره.
  • استفراغ مداوم.
  • بدتر شدن علائم بیماری زمینه‌ای.

مراقبت از تب و لرز سالمند با پرستاران مرکز ناجی

حال که با علت تب و لرز ناگهانی سالمندان آشنا شدید، اگر زمان کافی برای رسیدگی به سالمند ندارید، اما نسبت به تب شدید او نگران هستید، پرستار برای نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل از سختی کارهایتان می‌کاهد. حضور پرستار سالمند در خانه موجب بهبود علائم بیماری می‌شود و بهتر می‌تواند درمان را کنترل و پیگیری کند. همچنین احساس نگرانی افراد خانواده در صورت نبودشان را برطرف می‌سازد. 

حال که علت تب و لرز ناگهانی در سالمندان را می‌دانید، برای پیگیری دقیق‌تر حتماً به پزشک مراجعه کنید. بعد از مشخص شدن روند درمان، استخدام پرستار از مرکز معتبر ناجی بهترین راهکار است. خیالتان بابت کیفیت و ارائه خدمات مجموعه آسوده باشد، تمام پرسنل ناجی با تجربه بالا و تعهد عالی نسبت به وظایفشان انتخاب شده‌اند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *