بهداشت

بهترین لیست غذا برای سالمندان

تغذیه سالمندان

یکی از موضوعات مهم مراقبتی، غذای سالمندان است. در واقع سالمندان با افزایش سن و مواجه شدن با مشکلات و بیماری ها بهتر است از برنامه غذایی مفیدی پیروی کنند و تامین مواد غذایی مغذی به بهبود شرایط جسمی و حفظ سلامتی آن ها بسیار کمک می کند. همچنین باعث می شود سیستم ایمنی آن ها ارتقا یابد و کمتر در خطر بیماری های مختلف و عفونت های واگیر قرار گیرند. مناسب ترین غذا برای سالمندان سرشار از انواع ویتامین ها و مواد معدنی است و با گنجاندن پروتئین کافی در تغذیه سالمندان به صورت هفتگی آن ها به حفظ توده های عضلانی بسیار کمک می کند.

برای تنظیم رژیم غذایی متناسب با نیاز سالمندان در ادامه این مطلب از شرکت خدمات پرستاری ناجی همراه ما باشید تا بتوانید بهترین نگهداری را از این عزیزان داشته باشید.

لیست غذای هفتگی سالمندان

لیست غذای هفتگی سالمندان

داشتن رژیم غذایی مناسب سالمند موجب متعادل سازی مواد مغذی در طول روز می شود و از بروز بیماری های متابولیکی مانند فشار خون بالا، افزایش درصد چربی خون، دیابت و … جلوگیری می کند. همچنین سلامتی سالمند را محفوظ نگه می دارد و احتمال بروز سو تغذیه در سن بالا را به حداقل می رساند. در ادامه مناسب ترین برنامه غذایی برای سالمندان مطرح شده است که با استفاده از آن می توانید ایده بگیرید:

صبحانه مناسب سالمندان:

  • ماست
  • آجیل
  • میوه
  • غلات پرفیبر
  • شیر بدون چربی
  • آبمیوه طبیعی
  • نان تست گندم
  • تخم مرغ آب پز

ناهار مناسب تغذیه سالمند:

  • خوراک مرغ
  • استیک سالمون
  • ماهی
  • سبزیجات
  • ساندویچ مرغ
  • سیب زمینی آب پز به همراه سبزیجات و روغن زیتون

شام مناسب سالمند:

  • سالاد پروتئینی
  • سیب زمینی
  • برنج و لوبیا
  • ماکارونی سبزیجات

4 ایده برای تهیه مقوی ترین غذای سالمندان

افزایش سن علاقه و توانایی غذا درست کردن را کاهش می دهد. فرد سالمند انگیزه ای برای آشپزی کردن ندارد و توجه کمی به برنامه غذایی خود نشان می دهد. در حالی که با بروز مشکلات جسمی، مصرف برخی داروها و کاهش توانایی بدن، تغذیه مناسب و هیدراته ماندن بدن بسیار اهمیت پیدا می کند.

در این بخش به چند نمونه از وعده های غذایی مناسب سالمندان برای ارائه خدمات نگهدار سالمند حرفه ای تر می پردازیم تا شوق و هیجان آن ها برای مصرف مواد غذایی مفید افزایش یابد:

1.ماهی سالمون به همراه سبزیجات

پخت این ماهی سرشار از ویتامین C و پروتئین است که به همراه سبزیجات مختلف می توان آن را طعم دار کرد و رنگ و لعابی به آن بخشید.

2.سالاد انواع توت و مرغ

یک بشقاب پر از توت های تازه به همراه  کاهو و مرغ گریل شده می تواند اشتهای سالمندان را زیاد کند و به عنوان یک وعده رنگارنگ پرپرتئین و غنی از آنتی اکسیدان انتخاب شود.

3.سالاد تن ماهی و نخود سبز

این سالاد به همراه تن ماهی، نخود پخته شده و گوجه گیلاسی تزیین می شود و سرشار از منیزیم، پتاسیم با پروتئین بالا است.

4. سوپ ساده

این غذای ساده به همراه طعم تند و خوشمزه در لیست غذای سالمندان قرار دارد. در صورت پخت آن با لوبیا و روغن زیتون چربی سالم تری به بدن می رساند و پروتئین و ویتامین B مورد نیاز را تامین می کند.

ویژگی مفیدترین غذای سالمندان

ویژگی مفیدترین غذای سالمندان

مفیدترین غذای سالمندان براساس گروه های مختلف به شرح زیر است:

  • غلات

گروه غلات شامل نان های سبوس دار، سیب زمینی، ماکارونی، برنج و … است که یک سالمند باید برای دریافت انرژی کافی، حدود 6 الی 9 مرتبه از این گروه در طول روز مصرف کند.

  • لبنیات

لبنیات در تغذیه سالمندان جایگاه ویژه ای دارد و شامل مواد غذایی مانند شیر، پنیر، بستنی، دوغ و کشک می شود. بهتر است برای تامین کلسیم و فسفر لازم در روز 2 الی 3 واحد از گروه لبنیات در برنامه غذایی قرار گیرد.

  • پروتئین

پروتئین ها جز مهم ترین بخش در برنامه غذایی سالمندان است که بیش از 50 درصد انرژی روزانه از آن ها تامین می شود. سالمندان به مرور زمان و با افزایش سن پروتئین خود را از دست می دهند و برای جبران توده های عضلانی از دست رفته باید پروتئین کافی در طول روز دریافت کنند. از نمونه وعده های پرپرتئین می توان به ماهی، مرغ، گوشت، مغزها، حبوبات، تخم مرغ و … اشاره کرد که گنجاندن آن ها در برنامه غذایی مقوی ترین غذای سالمندان را می سازد.

  • سبزیجات و میوه ها

یکی دیگر از ویژگی های غذای سالمندان، مصرف روزانه انواع میوه ها و سبزی ها است. با مصرف آن ها ویتامین های مختلف برای بدن تامین می شود و نگرانی بابت کمبود آهن و فیبر از بین می رود.

  • مایعات

کاهش میزان آب بدن در دوره سالمندی بسیار رایج است و باعث بروز بیماری های مختلف عفونتی و اختلالات عملکردی سیستم های مختلف بدن می شود. برای پیشگیری از این اتفاقات نیاز است روزانه 6 الی 8 لیوان آب در برنامه غذایی سالمندان قرار گیرد. پایبند بودن به این نکته از برنامه غذایی سالمند به هضم بهتر غذا کمک می کند و دستگاه گوارش عملکرد بهتری از خود نشان می دهد.

اهمیت تغذیه سالمندان

همان طور که پیش تر گفته شد با بالا رفتن سن نیاز انسان به گرفتن انرژی کاسته می شود و تمایل به غذا خوردن تا حد قابل توجه ایی کاهش میابد. از طرف دیگر بدن انسان به دلیل کم شدن فعالیت های جسمانی و فیزیکی در معرض بیماری های مختلفی قرار میگیرد که با داشتن تغذیه مناسب و بهبود تغذیه در دوران سالمندی میتوان از بروز مشکلات این چنینی تا حد زیادی جلوگیری کرد. بیماری های شایع در این دوران همچون فشار خون بالا، پوکی استخوان، دیابت و… میتوانند با تغذیه رابطه مستقیم و تنگاتنگی داشته باشند. بهبود تغذیه سبب می شود که سالمندان عزیز کمتر در معرض بیماری های این چنینی قرار بگیرند.

موارد منع مصرف در تغذیه سالمندان

  • در تغذیه سالمندان که یک همدم سالمند در منزل باید بداند در طب سنّتی توصیه می‌شود مواد بلغم‌زا مانند خیار سبز یا میوه‌های نارس و نیز مواد غذایی سودازا مانند عدس یا بادنجان مصرف نشود.
  • غذاهای خیلی گرم و تند و تیز نیز مطابق طب سنّتی برای تغذیه سالمندان مناسب نیست.
  • بهتر است سالمندان از مصرف مواد ترشی مانند سرکه نیز خودداری کنند.
  • مواد غذایی غلیظ و سنگین مانند ماکارونی، رشته و یا الویه برای سالمندان مناسب نیست.

مشکلات رایج تغذیه سالمندان

تغذیه سالمندانسخت بودن جویدن:

بیشتر سالمندان به دلیل از دست دادن دندان هایشان و یا کم شدن بزاق دهان جویدن غذا برایشان مشکل و سخت است

راه حل: می توان با انتخاب کردن غذاهایی با بافت نرم و مناسب از این مشکلات تا حد زیادی کاست. انتخاب غذاهای مثل گندم وغلات میوه هایی مثل موز، هندوانه و طالبی در کنار مصرف شیر و گوشت ماهی باعث بهبود تغذیه در دوران سالمندی می شود. هم چنین میتوان قبل از خوردن غذا آنرا به تکه های کوچک تقسیم کرد تا عمل بلع برای سالمندان راحت تر شود و در آخر با مراجعه مرتب به دندان پزشکی و محافظت از دندان ها می توان از بروز مشکلات این چنینی تا حد زیادی کاست.

کم شدن حس چشایی:

با بالاتر رفتن سن سلول های چشایی در انسان ضعیف تر می شود و طعم و مزه ها برای افراد سالمند بسیار کمتر و کمرنگ تر از دیگر افراد است.

راه حل: اضافه کردن ادویجات و طعم دهنده های مختلف به غذا از این امر جلوگیری میکند. تشویق کردن سالمندان به جویدن درست غذا و مطمئن شدن از سلامت دندان ها در کنار پرهیز از سیگار کشیدن باعث بهتر شدن حس چشایی میشود.

خشکی دهان:

کم شدن بزاق دهان در دوران سالمندی باعث خشکی دهان می شود و این امر سبب کم شدم اشتها و کمتر شدن تمایل برای غذا خوردن میشود.

راه حل: خوردن مایعات و غذاهایی با بافت نرم مثل پودینگ ها، نخود و لوبیای پخته شده و پوره سیب زمینی باعث بهبود خشک بودن دهان می شود هم چنین غذاهایی مثل سوپ، نان نرم، نوشیدن آب به مقدار کافی مخصوصا قبل از هر وعده غذایی باعث مرطوب شدن دهان میشود. بهتر است که همواره در کنار غذا از خیارشور و لیموی تازه نیز استفاده شود.

گوارش ضعیف:

اسید معده و کم شدن بزاق دهان باعث ضعیف شدن گوارش میشود و نشانه های آن عبارت اند از حالت تهوع و نفخ شکم بعد از خوردن هر وعده است.

راه حل: با خوردن وعده غذایی های کوچک و متناوب و جویدن غذا به آرامی میتوان از تاثیرات سیستم گوارش تنبل به مقدار زیادی کاست. از خوردن غذاهای چرب و غذاهایی که به سختی هضم می شوند، نوشیدن الکل همراه با غذا و کافیین باید جلوگیری کرد. نکته آخر برای بهبود این وضیعت این است که از دراز کشیدن بعد از خوردن غذا باید تا حد ممکن خودداری کرد چه بسا که پیاده روی و داشتن فعالیت های فیزیکی سبک بسیار برای سالمندان مفید است.

سوهاضمه و کم اشتهایی:

عواملی مثل نارسایی معده، انواع بیماری ها ، نداشتن دندان های مناسب، عوارض جانبی و مشکلات روحی و روانی من جمله افسردگی، تنهایی و مشکلات احساسی باعث کم اشتهایی می شود. این موردی است که نگهداری از سالمند پوشکی باید به آن توجه کند.

راه حل: خوردن وعده غذایی های کوچک و متناوب متشکل از مواد معدنی مغذی و حتی خوراکی هایی مثل نان جو با کره بادام زمینی، بستنی، ماست، سرکه، پیاز، سیر هویج و ذرت پخته شده کنار بشقاب باعث جذای شدن وعده غذایی می شود و کمی از سوهاضمه را برطرف می کند.

به طور کلی دوران سالمندی میتواند روزهای دلنشین و خاطره انگیزی باشد به شرطی که با بهبود تغذیه در دوران پیری و توجه بیشتر به جسم و روح شرایط مناسبی را برای خود خلق کنیم.

استخدام پرستار برای تهیه غذای سالمند و مراقبت از آن ها

اگر فرصت کافی برای تهیه وعده های غذایی سالمند برای سالمند ندارد و در طول روز وقت نمی کنید به والدین پیرتان سر بزنید، استخدام پرستار متعهد و مطمئن بهترین راهکار است. مرکز تخصصی ناجی بهترین خدمات پرستاری را برای مخاطبین خود طراحی کرده و از بهترین پرستاران در زمینه مراقبت از سالمندان استفاده می کند. کافی است با مشاورین مرکز به شماره 09904800265 یا 02188469036 تماس بگیرید و شرایط خود را بازگو کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *