مراقبت و پرستاری از بیمارای که دچار تشنج شده
صرع یک بیماری شایع مغزی است که در آن فرد تمایل به تشنج های مکرر و غیرقابل کنترل دارد. اقدامات احتیاطی ایمنی باید حساب شده باشد. در نتیجه مدیریت خوب تشنج میتوان خطرات صرع را کاهش داد.
مقالهی “هر آنچه که باید درباره بیماری و اختلال سندروم دست بیگانه بدانید” را مطالعه نمایید.
کمک های اولیه و ایمنی
حدود 70% از افراد با مصرف دارو میتوانند تشنج خود را کنترل کنند. افرادی که با مصرف دارو باز هم تشنج می کنند قطعا در برابر خطرات مرتبط با تشنج آسیب پذیرتر هستند مخصوصا زمانی که حملات بدون هشدار رخ می دهند و فرد بیهوش میشود.
صرع مانند بقیه بیماری های زمینه ایی- طولانی مدت مانند آسم، دیابت و … با خطرات خاصی همراه است. اگر همواره بیماره و علائم خود را چک نکنید دچار مشکلات جدی می شوید. کنترل ومدیریت خوب تشنج اولین قدم در کاهش خطرات مربوط به تشنج است. بنابراین پرستار بیمار باید بسیار جدی و هوشمندانه عمل کند.
تشنج گاهی میتواند جدی تر باشد و منجر به جراحت و شکستگی شود حتی گاهی منجر به مرگ می شود. تشنج انواع مختلفی دارد که هرکدام خطرات مختلفی را به همراه دارد.
پرستار بیمار و اطرافیان بیمار باید در نظر داشته باشند که سطح خطر به نوع تشنج شما بستگی دارد. به عنوان مثال تشنج های تونیک- کلونیک کنترل نشده بالاترین خطر را دارند. همچنین کارهایی مانند کوهنوردی خطر را افزایش میدهد.
احساس ناامیدی نداشته باشید زندگی برای همه بدون خطر نیست اما انجام اقدامات مثبت برای کاهش دادن خطرات از یک پرستار بیمار کار بلد استاده کنید و یک پزشک مطمئن برای خود انتخاب کنید.
کمک های اولیه تشنج های بیماری صرع
اگر شما پرستار بیمار کسی که دچار تشنج های تونیک- کلونیک دارد هستید (نوعی که بدن سفت می شود و به دنبال آن تکان های عضلانی عمومی رخ می دهد) سعی کنید این موارد را به خاطر داشته باشید:
- آرام باشید و در کنار شخص بمانید.
- اگر غذا یا نوشیدنی در دهانش است فورا او را به پهلو غلت بدهید.
- آن ها ایمن نگه دارید و اجازه ندهید زخم بردارند.
- زیر سرش یک چیز نرم بگذارید و لباس های تنگ او را با گشاد تعویض کنید.
- اگر می توانید تشنج را زمانبندی کنید.
- بعد تمام شدن تکان های عضلانی فرد او را به آرامی به پهلو بغلتانید.
هیچ چیزی را دهان او قرار ندهید، حرکت های فرد را مهار نکنید یا او را حرکت ندهید مگر اینکه در معرض خطر باشد.
مقاله “نکاتی در رابطه با نحوه زندگی کردن با درد های مزمن ” را مطالعه نمایید.
تشنج در آب
اگر تشنج در آب رخ داد:
- سر فرد را ساپورت کنید تا به زیر آب نرود.
- سر آن ها را به عقب هدایت کنیدد تا راه تنفس او باز باشد.
- اگر فرد در استخر است هنگامی که تکان خوردن عضلانی فرد متوقف شد او را از آب خارج کنید. توجه: در موارد نادر که تکان خوردن متوقف نمیشود برای خارج کردن فرد از استخر کمک بگیرید و فرد را به کم کم به قسمت کم عمق هدایت کنید.
- اگر فرد در دریا است او را بلافاصله از آب خارج کنید در صورت امکان کمک بخواهید.
- وقتی که او را از آب خارج کردید بلافاصله با آمبولانس تماس بگیرید. این کار را حتی اگر فرد نفس میکشد انجام دهید چون ممکن است آب در مجاری تنفس اش رفته باشد.
- فرد را کنار خود قرار دهید و از نفس کشیدن او مطمئن شوید.
- اگر فرد نفس نمی کشد یا تنفس او حالت طبیعی ندارد فرد را به پشت بخوابانید و CPR برایش انجام دهید. (اگر پرستار بیمار هستید که حتما میدانید CPR بزرگسالان با کودکان متفاوت است.)
تشنج و رانندگی
صرع میتواند بر روی رانندگی شما اثر بگذارد. اگر شما تشنج می کنید یا پزشک شما تشخیص صرع داده است قطعا به شما گفته که نمی توانید رانندگی کنید. دستور رانندگی نکردن هم ممکن است دوره ای باشد و این دوره می تواند به عوامل زیر بستگی باشد اگر موردی که پزشک و پرستار به شما میگویند را رعایت کنید میتوانید باز رانندگی کنید.
- چه چیزی باعث تشنج شده است؟
- چه نوع تشنجی داشتید؟
- صرع است؟ اگر چنین است چه نوع صرعی است؟
صرع و خطرات عمومی
محیط خانه و محل کار این افراد باید ایمن باشد تا از بروز زخم ها و شکستگی ها جلوگیری شود. در ادامه نکاتی برای امنیت بیشتر این افراد ذکر شده است.
- خانه و محل کار خود را به گونه ای دیزاین کنید تا در صورت بروز تشنج مشکلی برای شما پیش نیاید. مثلا:
* گوشه های تیز را بپوشانید.
* از کفپوش های ضد لغزش استفاده کنید.
* همیشه موانعی رو به روی شومینه یا بخاری قرار بدهید.
* مطمئن شوید درهای حمام و دست شویی شما از دو طرف باز شود. - اگر زمان تشنج گیج و سرگردان هستید:
* به ارتفاع، نرده ها، پله ها، استخرها توجه کنید و اگر خانه تنها هستید در را ببندید احتمال سرگردانی شما کمتر میشود.
* یک کلید زاپاس به شخص مورد اعتماد خود بدهید.
* نوعی شناسنامه پزشکی را همیشه با خود به همراه داشته باشید. - اگر احتمال افتادن در حین تشنج دارید خانه خود را تا حد امکان ایمن کنید. از میزهای شیشه ای و تابلو های سنگین دوری کنید.